IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 11 хил. касови апарата вече са свързани с НАП

До края на август дистанционна връзка трябва да имат още 10 хил. апарата

16:01 | 02.06.11 г. 1
Над 11 хил. касови апарата вече са свързани с НАП

Общо 11 318 касови апарата вече са свързани с информационната система на Националната агенция за приходите (НАП), преди да е изтекъл крайният срок, съобщават от агенцията. 

Очаква се до края на август дистанционна връзка да имат още 10 хил. апарати на вносители, производители и търговци с лекарства, за което преди месец се договориха представители на фармацевтичния бранш и министъра на финансите Симеон Дянков.

До края на септември предстои на още 190 000 фискални устройства на регистрираните по ДДС фирми да създадат електронна връзка със сървърите на НАП.

Последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства въведоха изискване всички касови апарати да бъдат свързани дистанционно с НАП на три етапа. Срокът на първия етап беше за търговците с течни горива, като той изтече на 1 януари тази година. До 30 септември такава връзка с приходната агенция са длъжни да осигурят всички регистрирани по ЗДДС дружества. За всички останали търговци крайната дата е 31 март 2012 г.

В началото на годината от НАП предприеха проверки в цялата страна, като бяха извършени над 1000 проверки на търговски обекти за продажба на течни горива. Оказа се, че около едно трета от съществуващите бензиностанции и газстанции нямат готовност да стартират връзката с приходното ведомство и бяха затворени или въобще не отвориха врати.

От НАП за пореден път апелират да не се изчаква крайния срок – 30 септември 2011 г., а търговците в най-скоро време да се обърнат към сервизната фирма, която обслужва касовите им апарати или директно към производителя му, за да им кажат дали апаратът, който притежават, подлежи на модификация, за да се свърже с НАП или трябва да се купи нов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikolay_Iliev
преди 12 години
Повече информация за новите касови апарати можете да получите на ***.KasovAparat.BG!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още