IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 20 на сто е нараснал износът на месни и млечни продукти

Над 80% от експорта на храни е за Европейския пазар, сочи статистиката за 2010 г.

18:30 | 06.06.11 г.
С 20 на сто е нараснал износът на месни и млечни продукти

С 20% се е увеличил износът на продукти от животновъдния сектор през миналата година спрямо 2009 г., сочат данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Делът на експорта на селскостопанска продукция заема 17% от общия износ на страната. Външнотърговското салдо е положително, като износът надвишава вноса с близо 1 млрд. долара, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на конференция по проблемите на месодайното животновъдство, проведена днес в град Троян.

В световен мащаб има недостиг на високопротеинови храни, което предизвиква и увеличението на цените на тези продукти. Според Димитров това е една пазарна ниша, в която българските производители могат да намерят своето място.

Към момента над 80% от реализирания износ на земеделски продукти  от България е предназначен за Европейския пазар, което е гаранция за неговото качество и безопасност.  

В началото на присъединяването на България към ЕС 99% от фермите не отговаряха на европейските изисквания, припомни Димитров. Сега над 50% от мляко се произвежда от стопанствата, достигнали стандартите на ЕС, а до края на годината трябва да се модернизират и останалите ферми, които искат да продължат да функционират.

През последните години средствата, които се отпускат от бюджета за сектора се увеличават. През 2010 година за сектор „Животновъдство” са изплатени 109 млн. лв., като през тази година за сектора са заделени над 130 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още