IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат нова методика за вдигане на такса "смет" в цялата страна

Обмисля се увеличение на промилите за домакинствата и намаление на тежестта за фирмите

16:29 | 07.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Предлагат нова методика за вдигане на такса "смет" в цялата страна

Обмисля се нова методика за определяне на такса "смет", която да повиши плащането от домакинствата и да намали тежестта за бизнеса. Промяната вероятно ще бъде направена догодина. Новината дойде след днешната дискусия по темата, проведена днес при омбудсмана на страната Константин Пенчев, предаде БНР.

Планира се таксата да се определя от количеството отпадък, като все още няма яснота какви параметри ще бъдат заложени в законa и каква част от приходите ще останат за общините.

„Промяната на методиката ще вдигне таксата за домакинствата, затова трябва да премине през сериозен обществен дебат”, подчерта председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. 

„Ако ние преминем към плащане на таксата на база количество произведен от потребителя битов отпадък, това означава да се смени разпределението на тежестта”, посочи Стоянова. И допълни, че сега фирмите поемали по-голяма тежест от населението, въпреки че то е основният производител на битов отпадък.

„Между 300 и 3 000 лева на заето лице годишно плащат фирмите под формата на такса "смет", като същевременно генерират минимални количества боклук. Новата методика трябва да е прозрачна и да е ясно кой за какво плаща”, заяви омбудсманът Константин Пенчев. Той допълни, че когато един човек плаща нещо, най-важното е да знае защо го плаща и да има чувството, че не е нарушена справедливостта.

Работодатели от години настояват да се промени методиката за изчисление с аргумента, че сега не се отчита количеството генерирани отпадъци от фирмите, а се взема предвид данъчната оценка на съответния имот.

Очаква се необходимите законодателни промени да влязат в парламента наесен заедно с пакета данъчни закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
Koй има интерес да не се плаща такса смет на човек?Кой не иска да има адресна регистрация и кой има полза от това?Защо се правят тези преброявания до сега?Аз живея сам,а плащам колкото за цяло семейство въпреки,че ходя до контейнера веднъж на 1-2 месеца,а околните магазини ги затрупват редовно.Да не говорим за *** които живеят наоколо,че хем не плащат тази такса ами колите на Чистотата докарват от *** за да ги горят особенно през есенно -зимния период.И това е в квартал който се води разширен център на града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още