IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри застраховката "Гражданската отговорност" да не се разсрочва

Промените в Кодекса за застраховането са насочени срещу порочни договорки между дружества и застраховани

14:57 | 08.06.11 г.
Кабинетът одобри застраховката "Гражданската отговорност" да не се разсрочва

Задължителната едногодишна застраховка "Гражданска отговорност" ще се прави еднократно. На днешното си заседание Министерският съвет одобри промените в Кодекса за застраховането, които целят да се прекрати порочната практика за договорки между дружествата и застрахованите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съществуващата нормативна уредба дава възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска, което доведе до привидно сключване на задължителната полица чрез плащане само на първата вноска, се отбелязва в съобщението.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тя не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при пътни произшествия, е записано в мотивите. В резултат застрахователното обезщетение се поема от обществените средства на Гаранционния фонд, формирани от вноските на добросъвестно застрахованите лица.

Ще отпаднат и стикерите, които удостоверяват валидността на застраховката едновременно с полицата. След въвеждане на данните, необходими за издаването й, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер) в реално време и по този начин отчитането на полиците в информационната система на Гаранционния фонд ще бъде ежедневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още