IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков обещава още промени в агенцията по приходите

След аптеките и компаниите по веригата зърно-брашно-хляб ще бъдат задължени да свържат касовите си апарати с данъчните

09:44 | 14.06.11 г.
Дянков обещава още промени в агенцията по приходите

Контролната дейност на Националната агенция по приходите (НАП) има слаби звена, затова съм разпоредил да се предприемат сериозни действия срещу покровителстването на определени фирми, особено на местно ниво. В противен случай ще продължим с кадровите смени в агенцията. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в интервю по БНТ по повод освободените ръководни служители в контролните звена на НАП-София вчера.

Проблемите в агенцията са били тема на извънредна среща на финансовия министър с директора на НАП Красимир Стефанов преди месец. "От срещите си по места научавам, че на местно ниво се допуска покровителстване на определени бизнесмени при плащането на данъците, което е недопустимо", обясни Дянков.

В самите доклади на НАП, датиращи още от 2007 г., се посочват слаби звена в системата, които допускат източване на ДДС или укриване на други данъци в различни сектори като продажби на горива, зърнопроизводство, пазар на лекарства и други, но до този момент няма реални мерки за противодействие, допълни министърът.

Според него депутатите от ГЕРБ са прокарали всички закони, поискани от НАП, чиято цел е да се повиши ефективността при събирането на данъците. "Остава данъчната администрация да започне да ги прилага", допълни Дянков.

До края на август ще приключи задължителното свързване на касовите апарати на НАП с аптеките. Веднага след това този процес ще продължи и за компаниите, които работят в системата на зърнопроизводството и останалите сектори, свързани с него, допълни още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още