IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отложи делото за "Супер Перелик" за след изборите

Местният бизнесмен Кирил Асенов съди МОСВ заради забраната да се строи в района, а еколозите ще покажат незаконното строителство на евродепутати

13:49 | 22.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	За тази внушителна сграда се твърди, че е селскостопанска постройка.<em> Снимка: WhATA, Лиценз: CC</em></p>

За тази внушителна сграда се твърди, че е селскостопанска постройка. Снимка: WhATA, Лиценз: CC

Само четири месеца след като Министерството на околната среда и водите (МОСВ)  официално отмени екологичното разрешително (ОВОС) за първата стъпка от помпозния скипроект "Супер Перелик" в Родопите, което беше издадено от РИОСВ-Смолян, фирмата инвеститор "Перелик Инфраструктурна компания" АД внася обжалващо дело пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Съдебните битки

Съвсем логично от гледна точка на своя правен и стопански интерес директорът на  "Перелик Инфраструктурна компания" АД Кирил Асенов иска да обори заповедта на министър Нона Караджова, че всичко, което прави, е незаконно от гледна точка на Орхуската конвенция и действащото българско законодателство. 

Днес делото влезе в съда, но вместо да бъде разглеждано по същество, беше отложено за края на октомври. Съдът обаче конституира като заинтересовани страни на страната на министър Нона Караджова шест организации и фирми с горски площи, в които се завъждат защитени видове птици, каза пред Investor.bg Илия Чернев, председател на Туристическо дружество "Перелик". Прокуратурата изказва мнение, че искът е недопустим, защото министърът вече се е произнесъл за нецелесъобразност на решението да се дава ОВОС за едно незаконно вече започнало строителство. Все пак съдът иска да се увери, че министърът ще получи пълен набор документация по казуса. 

Предисторията на мегапроекта

В предишния си кметски мандат кметът на община Смолян Дора Янкова вкара общината в акционерни партньорства с  "Перелик Инфраструктурна Компания" чрез апорт на "разменени" държавни гори. Преди парламентарните избори през 2009 г. Янкова одобри замяна на разпокъсани общински парчета гора с първокласен държавен горски фонд, който апортира, за да придобие 36% участие в доминирана от предприемача Асенов компания. Междувременно става и само трансформация на собствеността на апортираната общинска гора (общо 15 330 дка) в миноритарен дял, тъй като мажоритарният акционер е вдигнал капитала на дружеството и община Смолян вече държи само 25% от него.

Още преди години обаче местните неправителствени структури и Сдружението "Чурика", в което членуват около 4500 собственици на гори, предупреждаваха сегашното общинско ръководство в Смолян, че миноритарните "апорти" на обявени за "общински" гори в акционерни дружества на известни предприемачи са "добавка" към непозволена от Европейския Съюз (ЕС) държавна помощ.

През 2009 г. пък в лесоустройствените планове по "Натура-2000" гора на 70-80 години във вододайна зона "А" беше обявена за "пасище с храсти" и съответно предвидена за строителство на писти като част от проекта за общо 415 км ски писти.

"Този т. нар. "стратегически" инвеститор със завод за пластмасови изделия и кафене в центъра на Смолян, е започнал едно незаконно строителство, въпреки че терените, които са му дадени чрез заменки, са включени в защитената европейска зона "Натура 2000", твърди Чернев.

"Мечата къща" - Селскостопанска постройка с реклама в "Наш дом"

Според координатора на Инициативния комитет "Перелик-Мурсалица - природен резерват" Васил Къдринов предприемачът Кирил Асенов е построил незаконно ресторантски комплекс с името „Мечата къща”, намиращ се във вододайна зона, защитена от „Натура-2000”. Комитетът се опитва да опази и интересите на 4500 дребни горовладелци в обхвата на европейската защитена зона "Мурсалица", обединени в сдружение на собствениците "Чурика", чиито земи са били заграбени чрез този апорт.

"Всяко навлизане с ресторант и чайна за 150 души застрашава местообитанието на защитените видове, сред които са птиците глухар, както и кафявата мечка. Фекалните води ще се оттичат в дере край село Солища, за което в предоставената екообосновка пише, че има дори талвег.

От 2007 г.  насам предприемачът Кирил Асенов се опитва да прокара проект за застрояване на местността. На 25 май 2010 г. министърът на околната среда Нона Караджова постанови заповед за включването на тези терени в "Натура 2000". 

Пред Радио Фокус - Смолян Кирил Асенов твърди, че сградата, която е изградена на върха, е стопанска и е в частен имот на Асенов, с което не се извършва никакво нарушение.  Еколозите обаче изтъкват, че има нарушение - разрешението на  РДНСК Смолян е за временна селскостопанска постройка, за която се твърди, че ще е пункт за събиране на гъби и барака за съхранение на билки. Оказва се обаче, че тази стопанска постройка дори е рекламирана в списание "Наш Дом". Според публикацията там "Къщата на мечките" е първият обект, изграден по общия архитектурен код, определен от община Смолян за бъдещия ски и туристически център Перелик. 

Сигнали до София...

Междувременно парламентарната комисия за борба с корупцията е сезирана за масивната незаконна постройка от Родопската търговско-туристическа камара – Широка лъка, и Ловностопанския консорциум “Перелик”. В жалбата пише, че в защитената зона под връх “Малък Перелик” е била изградена масивна сграда “Къща на мечките” без издадени строителни книжа. След разпореждане от Дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) към РДНСК – Смолян, смолянската дирекция извършва само проверка в общината, при която се установява, че на 09.07.2008 година на СТЦ “Перелик” АД е било издадено разрешение от гл. архитект Антоанета Топалова да постави временен преместваем обект за срок от една година.

Според скицата на поземлен имот, издадена от Службата по геодезия, картография и кадастър – Смолян, имотът пък е собственост на "Перелик риъл естейтс” АД. "Поради настъпилите зимни условия достъпът до поземления имот е невъзможен, поради което от комисията не е извършена проверка на място", пише в писмо от 28. 12. 2010 г. до ДНСК и Комисията за борба с корупцията директорът на регионалния ДНСК Елена Хасъмова.

... и до Страсбург

Междувременно, още през 2008 г. еколози и сдружения изпращат две петиции до комисията по петиции на Европейския парламент. Едната е внесена от Невена Асенова от името на Инициативен комитет на жителите на село Мугла, подкрепен от 410 подписа, относно „замени на земи” и неспазване на законодателството на ЕС в областта на околната среда в района на Смолян, а втората - от Борислав Сандов, от името на Сдружение за аграрни и екологични проекти – GEO, подкрепена от 13 626 подписа - за незачитане от страна на българските органи на изискванията съгласно Директива 2001/42/EО на Съвета относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.

По двете жалби комисията е отговорила, че предвид взетите от българските органи мерки нарушението, свързано с изменението на Общия устройствен план на община Смолян, е коригирано. "Комисията ще продължи да следи ситуацията, за да се увери в правилното прилагане на законодателството в областта на опазването на природата", пише в доклада на ЕК.

Преди това заместник-министър Евдокия Манева е изпратила писмо до комисията, в което уверява, че в района няма никакви сгради. На самото заседание обаче представители на вносителите на петицията представят пред представителите на ЕК снимков материал от района на връх “Перелик”, доказващ, че на място има новоизградена постройка и са поставени билбордове с предупреждение, че туристите се наблюдават от камери, както и снимки на горите край "Перелик", за където се твърди, че има само ливади и пасища. Затова комисията по петиции решава да подготви и изпрати своя мисия за установяване на многобройните нарушения в опазването на околната среда. Евродепутатите ще се качат на Перелик на 1-и юли.

Междувременно еколозите се надяват до следващото заседание на ВАС в края на октомври директорът на регионалния ДНСК Елена Хасъмова да успее да направи проверка на място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
az1
преди 12 години
Ако нащите "еко организации", псевдо сдружения и най-вече политици бяха в Америка със сигурност нямаше да има Лас Вегас. А представете си да бяха в Дубай - хахаха - сега там щеше да е просто - малко рибарско селище заобиколено от суха и безплодна, предимно камениста пустиня. А сега си представете този проект да беше на инвеститор от Америка или Дубай - олелееее - от него по-хубав нямаше да има!!! Всички "еколози" и сдружения щяха да са глухи и сляпи. Всички политици нямаше да спират да се хвалят - видители, добре че са те, та чужденците идват да си влагат парите в България. А сега какво - някакъв си нашенец - нищо че дава работа на толкова хора! Някакъв много,много вреден за природата проект - за хората не е важно! Направо УЖАС. Ето за това отдавна трябваше да си търсим и внесем от Америка и/или Дубай и/или от където и да е инвеститори, политици, еколози и всякакви такива, които знаят как хем да превърнат една пустиня в оазис, хем за всички да е добре - и за хората и за природата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
gogo123
преди 12 години
кави ресторанти? под връх перелик има сцена, всяка година се провеждат концерти на нея. това е от миналата година: http://bnt.bg/bg/news/view/33928/unikalen_eko_djaz_koncert_pod_vryh_perelik_v_rodopite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
anaa
преди 12 години
вземете се погрижете за хората ,а не за птиците госпожо Караджова !!!или поне като неможете, не пречете на други хора да го сторят !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
petar velichkov
преди 12 години
Да продължа, че нещо ми идва в повече. Отявлени манипулатори командват парада, яхнали вълната на модерното зелено. Навсякъде зелено, че накрая от еко кълнове и незнам още какво еко, хората *** като мухи. Ама нека се върна на темата. Че това нещо, дето се вижда в "Наш дом", то може да е от всяка една къща. "Всяко навлизане с ресторант и чайна за 150 души застрашава местообитанието ... " Какво искат да кажат, че в Алпите почиват много по-малко хора и затова там природата е ок. Да ама не. Просто има нороди, които от всичко правят райски кътчета, а ние, благодарение на тези зелени "контри" от райско място ще направим пустош. Надявам се знаете, че къща без обитатели се руши. Дано въпреки тези модерни изнудвачи, добрите идеи се реализират, за да не предадем нито едно кътче от България без бой, заради факта, че няма да има кой да поднесе хляб и сол на напредващи към нас източни субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
petar velichkov
преди 12 години
Нещо пак смърди! Тези, които не могат да правят нищо и ръцете са им да не казвам къде, те са тези които са силните на деня - зелените изнудвачи! Май наистина инвеститора не им е платил, пък и на този Чернев, май и на него, макар че сигурно много му се иска. Хората и по 10 хил. декара гора да имат в Натура, пак ще си ходят боси и гладни. За съжаление! Ама всичките тези, които пречат да направят така, че нещата да могат да се случват по най-добрия начин за всички. "Завод за пластмаси" - че Чернев сигурно и кол за домати не е забил някъде, та едва ли не, иронизира човек, който създава работни места и продукт за икономиката. Чувал съм, че въпросната постройка е нещо като сцена, на която се провежда събор. Няма нито ток, нито вода, какъв рестовант. А такива местности, сигурно и барбекюта има до всяко населено място, където се провеждат традиционни събори. А, и как да вярва човек на такива като Чернев, като много лесно ето сега го хванах в лъжа. Посочените 415 км писти са абсолютна измислица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
tony.dimitrova
преди 12 години
безработицата в Смолянска област е огромна,хората едвам свързват двата края и се молят проекта Перелик да се реализира защото ще даде хляб на 12000-13000 човека... това е една изключителна възможност за развитие на региона,а непрекъснато се правят спънки за осъществяването му.... хората искат по-добър живот - не им пречете да го получат !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
katya_2011
преди 12 години
Откога Инвестор БГ не защитава инвеститорите . Много сте позеленяли, но в тъмните краски.... а хората в Смолян умират от глад, заплата от 300 лв там е мечтана...какво ще кажете за това, а и Нона Караджова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bor chvor
преди 12 години
Kiril Asenov mai ne si e platil na zelenite i zatova sa go podgonili
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още