IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на годината ще затварят тържища, които са извън стандартите

Организаторът на стоковото тържище ще може да се договаря директно със земеделците при продажбата на продукцията им

16:51 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
В края на годината ще затварят тържища, които са извън стандартите

В края на годината ще започне затварянето на стокови тържища, които не отговарят на заложените в законодателството стандарти. Срокът те да бъдат приведени в съответствие със законовите изисквания е 3 декември.  Това съобщи днес във Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, цитиран от БТА.

В момента в страната действат 3 стокови борси и 69 регистрирарни големи тържища, уточни Стойчев. На тържищата оперират 87 на сто от българските търговци, регистрирани по Закона за храните, поясни Стойчев.

От декември на пазара на производителите на селскостопанска продукция ще може да оперират само регистрирани като юридическо лице производители.

Стойчев посочи, че с промените в Закона за стоковите борси и тържищата се облекчават максимално условията за тяхната регистрация. Така, според него, от пазара ще бъдат изтласкани и прекупвачите, които оскъпяват земеделската продукция.

Освен това за пръв път се дава възможност на организатора на тържище да се договаря директно със земеделците и да им продава стоката.

Досега на пазарите можеха да оперират само търговци, регистрирани като земеделски производители, но много от техните документи са фалшиви, което е установено при проверки, коментира Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още