IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта се отказва от замразяването на доходите

Предложението за увеличаване на минималната работна заплата влиза в Министерския съвет следващата седмица, ще се търсят възможности за вдигането на всички пенсии, съобщи социалният министър Тотю Младенов

10:40 | 24.06.11 г. 1
Властта се отказва от замразяването на доходите

Министерският съвет ще разгледа проектопостановлението за увеличение на минималната заплата с 30 лева на заседанието си следващата седмица. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Лансираното през миналата година намерение на ГЕРБ доходите да бъдат замразени до края на 2011 г., няма да се осъществи, поясни Тотю Младенов. Той допълни, че заплатите ще растат според производителността на труда. За първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на миналата ръстът на производителността е 4,9%.

Социалният министър беше категоричен, че ако производителността на труда продължи да расте през следващите месеци, през 2012 г. ще бъде възможно да има повишение на минималната работна заплата. Той обаче отрече още от първи януари следващата година минималното възнаграждение да стане 290 лева, както искат синдикатите.

На 5 юли 2011 г. ще има ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което ще бъде обсъден пакет от мерки за компенсиране доходите на пенсионерите, предложен от синдикатите.

Младенов още веднъж повтори, че за момента възможностите са да се повишат само вдовишките добавки – от 20 на 25,6% от пенсията на починалия съпруг, което означава увеличение от 15 до 40 лева, каза социалният министър. Ако в бюджета през следващите месеци постъпят повече приходи, може да се помисли за възможности за вдигане на всички пенсии, обясни министърът.

Минимална пенсия получават 589 хиляди пенсионери, от тях 35% получават вдовишки добавки, посочи министър Младенов. 450 – 500 хил. пенсионери получават до 250 лева месечно, допълни той. Вдовишките добавки са разпределени между 700 хил. души.

Тотю Младенов каза още, че към вчерашна дата безработицата е 8,7%, а безработните лица наброяват 322 хил. души. Спрямо 1 януари 2011 г. безработните в страната са намабели с 37 хил. души, посочи социалният министър.

Спадът на безработицата в момента се дължи на активизирането на сезонната заетост в хотелиерството, услугите, строителството и други, както и на субсидираната заетост по линията на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, допълни Младенов.

Министърът на труда съобщи, че от началото на съвместните проверки на Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда (ГИТ) са открити 2 008 случая на назначени лица без трудови договори. От днес (24 юни 2011 г.) започват масови проверки на инспектори на двете агенции в София, а от 4 юли 2011 г. - и по Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
plamenbg
преди 12 години
браво на тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още