IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временна комисия прие промените в конституцията, свързани с пакта „Дянков“

На първо четене в комисията бе одобрено данъчните закони да се приемат с мнозинство от 2/3 в парламента

13:18 | 28.06.11 г. 1
Временна комисия прие промените в конституцията, свързани с пакта „Дянков“

С 10 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" временната парламентарна комисия прие на първо четене промените в конституцията, свързани с пакта за финансова стабилност, предаде БТА.

Освен народните представители от ГЕРБ измененията бяха подкрепени и от независими депутати. От „Коалиция за България“ бяха "против", ДПС-депутатите не гласуваха, а представителят на Синята коалиция се въздържа. Депутатите от "Атака" не присъстваха в залата.

Според промените в конституцията трябва да бъде записано, че закони, с които се установяват нови данъци върху доходите или печалбите, или се променят данъчните ставки на съществуващите преки данъци, трябва да се приемат с две трети мнозинство от всички народни представители.

Предлага се още допустимият размер на бюджетното салдо, при който Министерският съвет изготвя и внася в парламента закона за държавния бюджет, да бъде установен със специален закон.

Във връзка с обсъжданите изменения на конституцията в парламента са предложени и промени в Закона за устройство на държавния бюджет, които предвиждат максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма да не надвишава 40 на сто от прогнозния БВП, а дефицитът по консолидираната програма да не бъде над 2 на сто от БВП.

Преди гласуването Алиосман Имамов от ДПС предложи временната комисия да преустанови дебатите до местните и президентските избори. Той се мотивира с опасността тези изменения да се превърнат в обект на предизборна пропаганда.

Предложението му обаче не срещна подкрепа от членовете на комисията и това надделя за решението ДПС да не гласува.

На заседанието на временната комисия присъстваха още министърът на финансите Симеон Дянков и управителят на БНБ Иван Искров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
ezdachat
преди 12 години
Браво, най-после нещо разумно във финансовата политика да се направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още