IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на вино у нас с 67% скок на годишна база през първото тримесечие

В началото на 2011 г. се отбелязва и леко нарастване на износа, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по лозата и виното

14:08 | 06.07.11 г. 1
Продажбите на вино у нас с 67% скок на годишна база през първото тримесечие

За първи път през тази зима винопроизводителите отчитат сериозен ръст в продажбите си на вътрешния пазар. От януари до март 2011 г. в страната са реализирани над 25,8 милиона литра, което е с 67% повече в сравнение със същия период на 2010 г., съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

За първото тримесечие на миналата година вътрешните продажби са надхвърлили малко над 15,4 млн. литра. През последните години повечето производители засилиха маркетинга си. Значителни инвестиции бяха направени и в селектирането на нови сортове лозя, което подобри продуктовата гама на винзаводите и повиши кокурентоспособността им, поясниха експерти.

В началото на тази година се отчита и леко увеличение в износа на вино, сочи статистиката на агенцията. За първото тримесечие са експортирани 10,3 млн. л, като ръстът е от 6,6% спрямо същия период на 2010 г. Данните са от издадените придружителни документи за износ и продажби на вътрешния пазар, съобщиха от агенцията.

Русия отново е на първо място в експортната листа на страната. За периода януари–март т.г. са изнесени 6,2 млн. литра, което представлява ръст от 22,7%.

Ръст се отчита и в износа за Румъния (223,4%), Чехия (107,6%) и Монголия (101,7%). В същото време намалява експортът за Полша, Великобритания, Белгия, Германия, Литва и Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Geo
преди 12 години
Еха. Знаех си, че ще окажа влияние върху пазара с консумацията си, но чак пък толкова :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още