IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да обявим свободния капацитет на газопроводите си, Газпром не дава

Въпросът трябва да бъде разрешен на общоевропейско равнище, смята министърът на икономиката Трайчо Трайков

17:25 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК иска да обявим свободния капацитет на газопроводите си, Газпром не дава

Необходимостта България да обявява свободните капацитети на транзитните си газопроводи беше една от разискваните теми на срещата днес в София между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и европейския комисар по търговията Карел де Гухт, съобщиха от ведомството.

В момента договорът ни с "Газпром" забранява обявяването на свободните капацитети и разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация, поясняват от министерството. Това обаче противоречи на изискванията на приетия от ЕК Трети енергиен либерализационен пакет. Един от основните принципи, залегнал в този документ, е осигуряване на достъп на трети страни (извън операторите на газопровода) за осъществяване на пренос на газ по газопроводите, което засилва конкуренцията в сектора. 

Ако не бъде намерено подходящо решение на въпроса, България е заплашена от съдебна процедура, коментира комисар Гухт.

Поставяли сме проблема и пред еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и смятаме, че той трябва да бъде разрешен на общоевропейско равнище, коментира министър Трайков. Пред същия казус е изправена и Румъния.

Трайчо Трайков е поставил и въпроса относно продължаването на действието на антидъмпинговата мярка по вноса на велосипеди от Китай. Мярката е въведена през 1993 г.,  като впоследствие обхватът й е разширен и върху вноса на велосипедни части. Българската страна счита, че мярката следва да бъде продължена за следващ петгодишен период, в съответствие с правилата на базовия регламент.

Аргументите ни са, че в България има 6 производителя на велосипеди с повече от 800 работни места, които настояват за продължаване на срока на мярката. През 2010 г. те са произвели повече от 532 хил. велосипеда на обща стойност около 43 млн. евро. В сектора са направени много инвестиции, въведени са иновативни технологии, които повишават конкурентоспособността на индустрията. „Не са много индустриите, в които България има лидерски позиции в световен мащаб, но това е една от тях“, каза по този повод министър Трайков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още