IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-широк кръг лица могат да издават разрешителни за сеч на горовладелците

Лесовъди на свободна практика ще маркират насажденията и ще изготвят необходимите документи

10:58 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
По-широк кръг лица могат да издават разрешителни за сеч на горовладелците

По-широк кръг лица вече могат да издават разрешителни за сеч на частните собственици на гори. Тази възможност се предоставя с последните промени в Закона за горите, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Ако собственик на гора иска да добива дървесина, ще може да се обръща не само към клона на съответното държавно горско стопанство, но и към общината, ако тя разполага с административни отдели за охрана и стопанисване на горите.

Собствениците могат да получат разрешително за сеч и от лесовъди, които са регистрирани в публичния регистър на агенцията и свободно упражняват професията. Тези лесовъди маркират насажденията, изготвят документите по издаване на позволителните или разрешителните за превоз на дървесината.

И досега собствениците имаха възможност да добиват дървесина, но обслужването им ще бъде облекчено значително с децентрализацията на административните процедури, обясниха от агенцията.

Физическите и юридически лица, които притежават гори, могат да добиват дървесината сами или като възлагат това на държавните горски или ловни стопанства или на търговци, вписани в регистъра за извършване на дейности в горските територии.

Лицето, което е издало позволителното за сеч, отговаря и за контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още