IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуваме системата на Австралия за диагностично-свързаните групи

Предстои проектодоговорът за закупуването на австралийската класификация за диагностично-свързаните групи, които ще заменят клиничните пътеки, да бъде разгледан в парламента, след като днес беше одобрен от Министерския съвет

16:33 | 27.07.11 г.
Купуваме системата на Австралия за диагностично-свързаните групи

България ще купи Класификационна система за Диагностично-свързани групи (ДСГ) от Австралия, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

На днешното заседание на кабинета министрите са одобрили проект на Договор за лиценз на права за ползване на Класификационната система AR-DRG между Департамента по здравеопазване и застаряване на Австралийския съюз и правителството на Република България, посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

Договорът дава право на България да доразвие и използва продукта, като адаптира системата към българските условия, допълват от пресцентъра на кабинета.

За да влезе в сила, документът трябва да се ратифицира от Народното събрание. От пресцентъра на Министерството на здравеопазването обаче казаха за Investor.bg, че не знаят кога проектодоговорът ще влезе в парламента.

Все още не може да се коментира и цената на австралийската класификационна система, допълниха от здравното ведомство. В интервю за Investor.bg, което даде в началото на юли т. г., директорът на Националния център по обществено здраве и анализи Ивайло Ваклинов каза, че едва в края на преговорите между двете страни по сделката за системата цената „няма да бъде тайна“.

Закупуването на класификационната система е първата крачка от въвеждането на диагностично-свързаните групи, посочват още от пресцентъра на Министерския съвет. След това предстои купуването на групер, адаптиране на системата към българските условия, обучение на нужните специалисти за работа, симулации за разпределение на финансовия ресурс за болниците, промени в нормативната уредба.

Тези стъпки ще се осъществят от новосформирания Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, уточняват от кабинета. Целият процес по замяна на клиничните пътеки с диагностично-свързаните групи ще отнеме няколко години, допълват още от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още