IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложните къщи искат да вземат в залог немаркирано злато

От Асоциацията на заложните къщи в България не одобриха приетите промени в наредбата за дейността им

15:28 | 29.07.11 г.
Заложните къщи искат да вземат в залог немаркирано злато

Да могат да вземат в залог злато, което не е маркирано, поискаха от Асоциацията на заложните къщи в България (АЗКБ). „Наредбата за дейността на заложните къщи ни забранява да вземаме в залог такова злато“, каза на пресконференция днес Вангел Вангелов, председател на Управителния съвет на АЗКБ.

Въпреки че е била създадена работна група, която да направи промените в наредбата, от асоциацията се оплакаха, че одобрените от Министерския съвет промени не са това, което те са предложили и очаквали. „Промените са козметични“, каза Вангелов. От АЗКБ са имали около 15 предложения за промени по наредбата. От тях действително са включени само две, които по думите на Вангелов са несъществени.

От асоциацията искат още да отпадне регламентът да се уведомява клиентът, че заложената от него стока е продадена, както и да подлежат на санкции всички оказиони.

„Искам хората, които работят в сянка, да излязат на светло, като ясно се дефинира, че ако някой се занимава с тази дейност, то трябва да бъде като заложна къща“, каза Вангелов. По думите му голяма част от неговите колеги, за да не спазват условията на наредбата и за да не попадат под ударите на контролиращите органи от заложна къща, стават оказиони. „Във Варна 80% от колегите станаха от заложни къщи оказиони“, даде пример Вангелов.

Сред промените в наредбата е, че вещите, които са с висока стойност и особено ценни, ще могат да се съхраняват от заложните къщи в лицензирани трезори. Вангелов съобщи, че и преди такива вещи се се съхранявали в трезори, но според него редът, по които е уредено това, не е прецизен.

„Ние ще продължаваме да настояваме наредбата да се се промени“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още