IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява данъчни нарушения в Слънчев бряг

Хотел и ресторант в курорта затварят врати заради неспазване на трудовото законодателство и липса на категоризация

12:11 | 08.08.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда (ГИТ) ще наложат санкции на собствениците на обекти в курорта Слънчев бряг, където бяха установени нарушения на трудовото законодателство, предаде БНР.

Инспекторите са открили, че бармани и сервитьори работят по 24 часа без прекъсване, а са осигурявани като заети на четиричасов работен ден.

Директорът на приходната агенция Красимир Стефанов коментира за програма "Хоризонт” на БНР, че ще бъдат съставени около 70 акта за нарушения. „Всички материали от проверките ще бъдат предадени на прокуратурата и очаквам да бъдат образувани наказателни преследвания по отношение на умишлено укриване на данъци и умишлено укриване на нарушения на трудово-осигурителното законодателство“, допълни той.

Само за една нощ в Слънчев бряг „на светло“ излязоха 200 хил. лева оборот. След проверка на данъчните се оказа, че на касовите апарати в дискотеките се отчита почти три пъти по-малко оборот.

Вчера от приходната агенция съобщиха, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще затвори двете новопостроени крила на хотел в Слънчев бряг, а единият от ресторантите му също ще бъде запечатан и ще загуби правото да работи. Целият персонал е бил нает на договори за 4-часов работен ден, като собствениците не са направили задължителната по закон категоризация на новите части от сградата и ресторанта.

Данъчните откриха още, че доставките на алкохол, безалкохолни напитки и храни в комплекса са правени без документи, не са издавани фактури, а покупките са финансирани с укрит оборот. Ще бъде проверена борсата за храни и напитки в курорта, за която също има доказателства, че укрива приходи.

От НАП припомнят, че през лятото на 2010 г. данъчни наблюдаваха работата на почти 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец „на светло“ излязоха 4,5 млн. лева оборот, а след проверките всички фирми, без изключение, са увеличили месечните си вноски по ДДС в бюджета средно с 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още