IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят 2 хиляди аптеки, ако не свържат касовите си апарати с НАП

Близо 80% от всички търговци във фармацевтичния бранш вече имат пряка връзка с данъчната система

14:33 | 09.08.11 г.
Затварят 2 хиляди аптеки, ако не свържат касовите си апарати с НАП

Близо 80% от всички търговци във фармацевтичния бранш вече са свързали касовите си апарати с компютърната система на Националната агенция за приходите (НАП), стана ясно на провела се днес среща в НАП с представители на бранша, съобщиха от приходната агенция.

Около 2 хиляди аптеки все още не са направили връзката и им остават по-малко от 3 седмици да изпълнят законовото изискване и да избегнат затварянето от инспекторите на НАП, стана ясно на срещата.

С последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти бе въведен срок за изграждане на дистанционната връзка не само за търговците на лекарства, но и за изкупвачите на зърно. Търговците на дребно с лекарствени средства трябва да осигурят връзката до края на август, а търговците на зърно -  до края на ноември 2011 г. За всички останали компании в сферата на търговията срокът да свържат касовите си апарати с приходната агенция е до края на март 2012 г.

Според браншовите организации от фармацевтичния бранш срокът ще бъде спазен, защото има достатъчно време и техническа обезпеченост за изграждане на връзката.

„Не очаквам проблеми с изпълнението на наредбата от фармацевтичния бранш. Все още обаче е твърде малък броят на регистрираните по ДДС компании, които са изградили дистанционна връзка”, каза след срещата директорът на дирекция „Контрол” в Централното управление на НАП Васил Панов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още