IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството прекрати процедура за разширение на ски зоната на Витоша

Положителната екологична оценка е отхвърлена от министъра на околната среда Нона Караджова след решение на ВАС

15:17 | 09.08.11 г. 2
Екоминистерството прекрати процедура за разширение на ски зоната на Витоша

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” одобрява решението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да отхвърли положителната екологична оценка на проекта, предвиждащ многократно разширение на ски зоната Алеко в Природен парк Витоша, съобщиха от екоорганизацията.

„Оценяваме високо отхвърлянето на положителното становище по проекта, защото така се спазва законът и се предпазва от тотално урбанизиране районът около Алеко с прилежащия торфен резерват и самият Черни връх в природния парк“, се казва в становището. В своя защита еколозите представят и данни от статистиката, според които 80% от българите са против строителство на нови ски курорти в защитената природа не само на Витоша, но и в националните паркове Рила и Пирин.

Още през февруари 2011 г. с решение на Върховния административен съд (ВАС) становището по екологична оценка на специализирания подробен устройствен план на ски зона Алеко беше върнато за ново разглеждане в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Самата положителна оценка на устройствения план на ски зона Алеко с възложител „Витоша ски” АД беше дадена през есента на 2009 г. от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София. Становището на РИОСВ – София бе обжалвано пред МОСВ и министерството го отхвърли. Инвеститорът от своя страна обжалва решението на МОСВ пред ВАС. След близо 2 години съдебно производство МОСВ отново потвърди решението си.

Мотивите на МОСВ са несъответствие с плана за управление на Природен парк Витоша, неспазване на редица процедури, пропуски и липси в докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000. С решението си МОСВ отхвърля положителното становище на РИОСВ – София и му възлага да върне процедурата на етап "провеждане на консултации по изготвения доклад".

Коалицията „За да остане природа в България” смята, че за да бъде докрай принципна тази позиция, трябва да се направи промяна въобще в предложения проект, защото промяна в екооценките няма да е достатъчна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dope.artfromtheheart
преди 12 години
Само дето там не леят бетон, а строят планирано в хармония със околната среда. Само, че Гацо няма как да проумее, че ако има по нисък % на застрояване това автоматично вдига цената на имота и на възвращаемостта му, ако разбира се бъде управляван по подходящ начин ... . По-скоро бавна и мъчителна смърт за Гацо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
GeorgiBB
преди 12 години
Бавна и мъчителна смърт за всички "природо защитници" и подобни организации. Нито кафявата крастава жаба, нито зелените лишеи ще изчезнат, ако на Витоша се подобрят условият за спорт и туризъм. Тия *** не могат ли да резберат, че всички печелят ? Това столицата ти да граничи с планина и да не се възползваш си е чисто малоумие. Само за справка, площа която в момента се използва за спорт и туризъм е 1% от цялата площ на природен парк Витош. В Австря проецнтът е 10 !!! Поправетеме ако греша, ама не съм чул в австрийските алпи да има екологична катастрофа. Напротив, хората изкарват стотици милиони от това нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още