IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кмет настоява за данъчни преференции в пограничните райони

Кметът на Кюстендил Петър Паунов предлага с второ писмо до финансовия министър да се възстановява ДДС на чужденци, пазарували в близост до границата

12:42 | 22.08.11 г.
Кмет настоява за данъчни преференции в пограничните райони

Кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи, че изпраща второ писмо до министъра на финансите Симеон Дянков, с което настоява за нормативни промени, които да позволят да се възстановява данъкът върху добавената стойност (ДДС) на чужди граждани, купили стоки в пограничните райони, предаде БТА.

Връщането на ДДС при изнесена стока на стойност над 175 евро, както е заложено в Директива 2008/9/ЕО на Съвета на Европа, ще направи стоките ни конкурентоспособни и автоматично ще донесе инвестиции в района, коментира Паунов.

В момента около 250 хиляди души от пограничните райони на Македония и Сърбия не пазаруват от България, а в Гърция, където се възстановява ДДС, коментира Паунов. Според него подобна промяна е необходима в момент, когато „усилията на всички са насочени в посока да се съживи икономиката на града и да се задържат младите хора в него“.

При първото предложение, отправено до финансовото министерство, кметът е получил отговор, че препоръките ще бъдат взети под внимание при следваща промяна на наредбата, припомни Паунов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още