IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отложиха гласуването на промените, свързани с пакта за финансова стабилност

Мотивите на ГЕРБ са свързани с опасенията, че измененията в Конституцията биха могли да се превърнат в залог на предизборни страсти

12:11 | 07.09.11 г.
Отложиха гласуването на промените, свързани с пакта за финансова стабилност

Гласуването на първо четене на промените в конституцията, свързани с пакта за финансова стабилност, беше отложено от мнозинството в Народното събрание (НС), съобщи БТА. Отлагането на гласуването е подкрепено от 91 депутати от ГЕРБ, "Атака" и 7 независими, 31 са гласували против и един се е въздържал.

Точката беше включена в дневния ред по предложение на Коалиция за България, съгласно парламентарния правилник, който дава право на опозицията на всяко първо заседание от месеца да внася без гласуване предложения за седмичната програма за работата на депутатите.

Спор в пленарна зала предизвика предложението на Менда Стоянова от ГЕРБ гласуването на промените да се отложи, за да не се превръща фискалната стабилност на страната в залог на предизборни страсти. Измененията бяха обсъдени на първо четене на 29 юли , преди ваканцията на НС, но не бяха гласувани поради липса на кворум.

Любен Корнезов от левицата припомни, че според основния закон на страната, промените в него трябва да бъдат разгледани не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца от постъпването им. Той подчерта, че разглеждането включва дискусия и гласуване.

От левицата обвиниха управляващите , че отлагат гласуването поради страх от недостатъчно подкрепа за промените в пленарна зала. “Не се опитвайте с псевдопроцедури да отклоните гласуването”, предупреди Ангел Найденов от Коалиция за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още