IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активна строителна програма за София и през 2012 г.

Близо 7 пъти е ускорено разплащането с изпълнителите на проекти, финансирани по оперативната програма „Околна среда”, съобщи екоминистърът Нона Караджова

15:59 | 08.09.11 г.
Активна строителна програма за София и през 2012 г.

През 2012 г. столичната община продължава с активната си строителна програма, която се изпълнява през последните години. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дискусионен форум „Строителството през 2012 г. – перспективи и предизвикателства”, представяйки приоритетите в тази програма.

Още в началото на годината ще се открие процедурата за избор на изпълнител, който да извърши цялостната реконструкция на булевард „Черни връх” и да обнови подлеза при НДК.

Вече е обявена процедурата за избор на строителната фирма, която ще изгради кръстовището на две нива на Лъвов мост. Започнало е изграждането на естакадата на кръстовището на булевардите „Андрей Сахаров” и „Андрей Ляпчев”, добави столичният кмет.

Йорданка Фандъкова припомни, че са изпълнени почти 80% и от строителните работи по всички участъци на метрото. През пролетта ще бъде пуснат участъкът от кв. „Младост” до бул. „Цариградско шосе”, а през есента ще тръгнат и метровлакчетата от кв. „Надежда”.

Фандъкова изрази надежда, че участъкът на подземната железница от бул. „Цариградско шосе” до летището, която е с дължина от 3 километра и с 5 метростанции, също ще получи финансиране по оперативна програма „Транспорт”.

Одобрени са и проектите за канализационната мрежа на кварталите „Овча купел” и „Суходол”. Столичният кмет добави, че общината има готовност да кандидатства с още проекти за реконструкция и изграждане на канализационна мрежа в София.

Строителството в сектор „Околна среда”

През 2012 г. министерството на околната среда и водите планира с европейски средства да бъдат финансирани 22 обекта на стойност 502 млн. лева., съобщи екоминистърът Нона Караджова по време на форума. Договорите за тях вече са сключени  се очаква одобрението на още 25 проекта на стойност над 654 млн. лева.

Нона Караджова каза, че до няколко дни списък с всички обекти ще бъде публикуван на сайта на министерството.

Караджова припомни, че близо 7 пъти е ускорено разплащането с изпълнителите на проекти, финансирани по оперативната програма „Околна среда”. Ако от началото на програмата до края на юли 2009 г. са били изплатени само 40 млн. лева, то от август 2009 г. до август 2011 г. са разплатени над 294 млн. лева, припомни министърът.

През 2011/2012 г. ще приключат строително-монтажните работи и ще бъдат въведени в експлоатация редица от обектите, финансирани по ИСПА, каза еко министърът. Също догодина, с 23 млн. лева по програмата ще бъдат закрити и рекултивирани депа за отпадъци на общини. С това, по думите на Нона Караджова, България ще изпълни ангажимента си по финансовия меморандум.

През 2012 г. екофондът към ресорното й министерство ще финансира 14 обекта, а със средства от бюджета – 8 обекта, от които обаче само един ще бъде нов, става въпрос за разширението на депото в Мадан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още