IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За последните 23 месеца програма ИСПА е разплатила 410 млн. лв. за екопроекти

От 2002 г. до септември 2009 г. отпуснатите средства са били 350 млн. лв., съобщи при парламентарния контрол министърът на екологията Нона Караджова

16:37 | 02.09.11 г.
За последните 23 месеца програма ИСПА е разплатила 410 млн. лв. за екопроекти

Разплатените средства за екологични проекти, финансирани от предприсъединителната програма ИСПА в периода октомври 2009 г. - август 2011 г. са 410 млн. лева. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на днешния парламентарен контрол, предаде БТА.

Само за сравнение, от началото на активното изпълнение на програмата през 2002 г. до септември 2009 г. разплатените средства по тази програма са били в размер на 350 млн. лева, обясни още Караджова.

Екоминистърът отбеляза, че службите на Европейската комисия са отказали удължаване на срока за допустимост на разходите за три от българските проекта по ИСПА - за водния цикъл на Сливен, за водния цикъл на Балчик и проекта за изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 5 и 6 на ТЕЦ "Марица изток 2".

Министър Караджова уточни, че за Сливен се проучват алтернативите за продължаване на проекта чрез разплащане на бъдещи дейности със средства от държавния бюджет или чрез прехвърляне към оперативна програма "Околна среда", като бъде изработен нов проект.

Оставащите средства по проекта на Балчик ще бъдат изплатени от държавния бюджет през тази година, посочи министърът.

Довършването на дейностите по сероочистващите инсталации в ТЕЦ "Марица изток 2" ще бъде финансирано от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още