IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: За удължаване сроковете по ИСПА ще се решава общо за ЕС

За България срокът за договаряне по ИСПА изтича в края на тази година, а за изпълнение на договорите – в края на 2010 г.

14:34 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: За удължаване сроковете по ИСПА ще се решава общо за ЕС

Въпросът за евентуалното удължаване на сроковете за договаряне и изпълнение на проекти по предприсъединителната програма ИСПА ще се решава от Европейската комисия общо за страните от ЕС, не само за България, каза днес при посещението си в София еврокомисарят по регионална политика Павел Самецки. 

За България срокът за договаряне по ИСПА изтича в края на тази година, а за изпълнение на договорите – в края на 2010 г.

В средата на август от ЕК предупредиха, че има риск България да загуби финансиране по ИСПА, основно заради забавено начало на тръжни процедури по проекти по програмата и поради слабости в управлението й. По данни на ЕК към юли, на страната ни остават за усвояване 455 млн. евро финансиране по линия на ИСПА.

Сега обаче еврокомисарят по регионална политика посочи, че и други страни от Общността като Испания, Португалия, Полша, имат проблеми със забавяне усвояването на средства по сходни на ИСПА програми, които се финансират от Кохезионния фонд на ЕС, затова ЕК ще търси общо за ЕС решение на въпроса.

Освен това, допълни Самецки, „евентуалното удължаване на сроковете на финансиране по дадени програми означава и допълнителни нетни средства, осигурени от европейските данъкоплатци“.

Премиерът Бойко Борисов, с който Павел Самецки се срещна тази сутрин, каза от своя страна, че „правителството е успяло да убеди еврокомисаря, че при магистрала Тракия няма да бъдат допуснати грешките, направени при Люлин“ (визирайки откриването на част от магистралата, преди да е издаден съответният официален документ за влизане в експлоатация).

Борисов съобщи още, че са „пред подписване“ договорите по оперативна програма „Околна среда“ за интегриран проект за воден цикъл на Враца и на Габрово, които са са десетки милиони евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още