IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци продължават да продават храни с изтекъл срок на годност

За месец агенцията по безопасността на храните е бракувала 59 тона продукти

17:04 | 08.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговци продължават да продават храни с изтекъл срок на годност

Продажбите на храни с изтекъл срок на годност или с неясен произход продължават да са сред най-често срещаните нарушения, които откриват инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните, заявиха за Investor.bg от агенцията.

От 1 август до 1 септември 2011 година са проверени близо 16 хил. магазина, заведения за обществено хранене, производствени предприятия и складове за храни. 

Затворените и временно спрени обекти са 36. Бракувани са близо 59 хил. кг храни от животински и неживотински произход, както и над хиляда литра айрян, близо 1 500 л лимонада и над хиляда яйца.

При проверките по морските курорти инспекторите от Бургас, Варна и Варна са бракували над 1 600 кг храни – с изтекъл срок на годност или с неясен произход.

Често при проверките инспекторите се натъкват и на лоша хигиена в проверяваните обекти, неспазване на разделното съхранение на храните и пропуски в системите за самоконтрол. При проверките на нарушителите са съставени близо 800 акта, но няма информация каква е събираемостта на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още