IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

44 проекта стигнаха полуфинала на наградата за млади предприемачи Empower

Над 40% от полуфиналистите, борещи се за 200 000 лв., са в IT сферата

12:31 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
44 проекта стигнаха полуфинала на наградата за млади предприемачи Empower

44 проекта на млади предприемачи (до 35 г.) се класираха за полуфинала на най-големия конкурс за финансиране на стартиращи фирми в България – награда Empower 2011 за изключителни млади предприемачи, съобщиха за Investor.bg от организацията.

Наградният фонд от 200 000 лв. ще бъде разпределен между победителя, който ще получи 50 000 лв., и още пет бизнес идеи с награди от по 30 000 лв. Полуфиналистите са избрани сред повече от 160 кандидатури.

И тази година най-голям дял от всички подадени в конкурса бизнес планове са в областта на информационните и комуникационни технологии - 32%. Те са и най-високо оценени от експертите: над 40% от проектите, които продължават в полуфинала, са от IT областта, а по 14% са с профил „Култура, изкуство и образование” и „Медицина, здравеопазване и спорт”. 11% пък са свързани с маркетинг, реклама и продажби. (Процентът се различава от 100 поради разлики в закръгляването.)

82% от проектите, класирани  за полуфинал, са за развиване на бизнес в София, следва Варна със 7%. Съотношението между успешни проекти, разработени от мъже и жени, е съответно 30:14. Позитивен факт е, че 89% от бизнес плановете, които продължават на полуфинал, са разработени от екипи. 

 „Това, което ще се търси на полуфинала, е силна лична мотивация и инициативност, висока предприемаческа култура, иновативност, отговорност и дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса. Потвърждава се тенденцията в условия на криза да се търсят иновативни и нестандартни решения, с което си обяснявам големия брой подадени IT проекти“, твърди мениджърът на Empower 2011 Станислав Сираков.

В полуфинала кандидатите ще защитават лично своите идеи и планове за реализацията им. В края на октомври ще бъдат избрани десетте финалисти, а победителите в надпреварата ще станат известни през ноември.

Конкурсът е инициатива на Фондация Empower United и е подкрепена от Американската агенция за международно развитие (ААМР) и Фондация "Америка за България". Програмата се осъществява със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Investor.BG е медиен партньор на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още