IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посрещнаха първия контейнерен блок-влак, който ще бъде обработен в България

До момента контейнерните блок-влакове преминаваха през страната ни само транзитно поради липсата на подходящи интермодални терминали

16:15 | 17.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Посрещнаха първия контейнерен блок-влак, който ще бъде обработен в България

Интермодалният терминал на жп гара Яна в София посрещна първия контейнерен блок-влак, който ще бъде обработен в България, съобщиха от транспортното министерство. 

Пилотният влак от 24 словенски вагона е натоварен с 24 контейнера и пристига от Любляна. До момента през България контейнерни блок-влакове са преминавали само транзитно поради липсата на работещи интермодални терминали с достатъчен капацитет. С пристигането и обработването на първия блок-влак София става част от европейската терминална мрежа, свързваща Лион с Истанбул. 

Пристигането на контейнерния блок-влак на гара Яна е в резултат на разработен съвместен проект между „БДЖ Товарни превози” и фирма „Еколоджистикс” ЕООД.

С влака се превозват 40-футови контейнери. До края на годината на терминала на гара Яна ще бъдат обработени около 400 контейнера, пристигащи от пристанище Копер, т.е. всяка седмица от Любляна до гара Яна ще се експедира по един контейнерен блок-влак. Пълният капацитет на терминала ще бъде постигнат поетапно, след приключване на преговорите с още 6 интермодални оператора за обработка на регулярни контейнерни влакове.

Оператор на терминала е фирма „Еколоджистикс”, а неин основен партньор в България е дъщерното дружество на Холдинг "БДЖ” за превоз на товари – „БДЖ Товарни превози”.

„Този тип превози са бъдещето. Колкото по-малко товари се превозват по пътищата, толкова по-малко ще бъдат вредите за екологията на страната”, каза заместник-министърът на транспорта Камен Кичев.

Терминалът в гара Яна представлява мултифункционално съоръжение тип „сухоземно пристанище” и е разположен върху площ от 60 дка, уточниха от БДЖ. Терминалът разполага с 1000 контейнерни места за складиране, а наличието на собствена коловозна инфраструктура позволява обработката на повече от един влак едновременно. Капацитетът на терминала позволява да бъдат обработвани 35 хил. контейнера годишно. Прогнозната стойност на целия проект е 26 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Сърдят се "бизнесмените" български когато им говори някой в "СИВО"!:))) Уважително трябва да се говори за БГ бизнеса ! Само добро или нищо!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Браво на предишния коментатор, и аз знам за сделката на "Лупи" за тази гара с Дамбовците. За съжаление новините идват от БТА и всички вестници и он-лайн медии ги преразказват. То за такива неща се изисква разследваща журналистика, което он-лайн медиите нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
user##
преди 12 години
Господа Инвестори, защо не се споменава никъде, че въпросният уникален за България проект е всъщност част от инфраструктурата на Кремиковци? Както и че въпросната напредничева БГ фирма е част от "холдинга" на братята Дамбовци - Екометал инженеринг и други Еко фирми. Начинът и цената на придобиване на въпросната гара в "сърцето" на Кремиковци пък са сага от сериал с любезното участие на добрият вълк Лупи....Статията според мен буди съжаление как сивата машина безмилостно напредва, а не оптимизъм за "напредничеви БГ инвеститори"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още