IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди глоба за неизпълнени екоангажименти от ОЦК Кърджали

Комбинатът не е спазил осем от задълженията си за екологично производство, в резултат на което е наложена санкция от 60 хил. лв.

12:08 | 26.09.11 г.
Съдът потвърди глоба за неизпълнени екоангажименти от ОЦК Кърджали

Административният съд в Кърджали наложи глоба от 60 хил. лв. на "Оловно-цинковия коплекс" (ОЦК) АД заради неизпълнение на част от условията в комплексното разрешително на завода, съобщи БТА. Размерът на санкцията не подлежи на обжалване, заяви председателят на съда Виктор Атанасов.

Имуществената санкция, поискана от регионалната инспекция по околната среда в Хасково, е за неспазване на осем от условията в разрешителното. Проверката включва четиригодишния период от датата на издаване на разрешителното през 2006 г. до проверката на РИОСВ - Хасково в края на 2010 г.

Експертизата е установила, че продължава неконтролираното изпускане на прахови емисии и серен двуокис в атмосферата.

От ръководството на ОЦК посочат като основен довод за неизпълнението липсата на технологично време за обявяване на обществена поръчка и избор на външен изпълнител за монтиране на съоръженията. Необходимостта от капиталовложения, съчетани с междуфирмена задлъжнялост на предприятието в условията на финансова криза, също са представени като основни причини за неизпълнение на екоангажиментите.

Посочените доводи не са приети от състава на съда. Това е най-голямата санкция досега, потвърждавана от Административния съд в Кърджали, уточнява председателят на институцията Виктор Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още