IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Приста ойл” стъпва и на пазара в Узбекистан

Българската компания създаде смесено предприятие с узбекската Национална холдингова енергийна компания

16:56 | 30.09.11 г.
<p style="text-align: center;">
	Трайчо Траков (вдясно) и председателят на Управителния съвет на &bdquo;Узбекнефтегаз&ldquo; Шокир Файзуллаев</p>
<p style="text-align: center;">
	Снимка: Министерство на икономиката, енергетиката и туризма</p>

Трайчо Траков (вдясно) и председателят на Управителния съвет на „Узбекнефтегаз“ Шокир Файзуллаев

Снимка: Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

Българската компания „Приста Ойл“ започва производство на синтетично масло в нефтохимическия преработвателен комбинат в узбекистанския град Фергана, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Българското дружество придоби дела на американската „Шеврон“ и създаде смесено предприятие с Националната холдингова енергийна компания на Узбекистан. От 1 октомври започва продажбата на българската марка на узбекския пазар.

„Ще окуражавам и други български фирми да търсят възможности за присъствие на този и свързани с него азиатски пазари“, подчерта министър Трайчо Трайков на среща с председателя на Управителния съвет на „Узбекнефтегаз“ Шокир Файзуллаев, на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Узбекистан в сектора на енергетиката.

Срещата на икономическия министър е в рамките на посещението му в две от азиатските държави, членки на Общността на независимите държави - Казахстан и Узбекистан.

На срещата в "Узбекнефтегаз" министър Трайков представи проектите, по които страната ни работи за диверсифициране на енергийните си доставки. Той изрази надежда, че няма да е далеч времето, когато ще можем да договаряме цените, по които България директно да купува газ от Узбекистан. Такива доставки ще бъдат възможни при изграждането на проекта „Набуко“ или алтернативни газопроводи, подчертаха участниците в срещата.

Шокир Файзуллаев пък представи мащабната инвестиционна програма на „Узбекнефтегаз“ за изграждане на иновативни предприятия за преработка на нефтени и газови продукти съвместно с чужди инвеститори. Сред тях са изграждането на нов газохимически преработвателен комплекс, завод за производство на синтетични горива от метан (дизел, авиационно гориво, нафта), както и завод за производството на синтетичен каучук.

„Узбекнефтегаз“ е държавна компания за преработка на нефт и газ, чиято дейност обхваща пълния цикъл от проучванията, добива и преработката на суровините до продажбата им на едро и дребно. Във фирмата работят 123 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още