IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетен е рекорден износ на пшеница от пристанище Варна

За деветте месеца на годината от порта са експортирани над 1,5 млн. т зърнени култури

15:44 | 04.10.11 г. 1
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Рекордни количества от над 1,5 милиона тона зърно са изнесени за деветте месеца на годината от пристанище Варна. Само през септември са обработени с 370 хил. тона повече пшеница спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от пресцентъра на порта.

Основните дестинации в експорта на зърнени култури са Испания, Италия, Португалия, Холандия, Белгия и Гърция. По-малки количества са насочени към Сирия, Египет и Алжир. От пристанището не можаха да уточнят каква част от обработеното зърно е от нова реколта.

За първи път в историята си варненското пристанище отчита небивал рекорд и в общата обработка на товари. Само за септември през порта са внесени и изнесени над един милион тона товари и контейнери.

Предишният рекорд, който също бе поставен тази година, се задържа съвсем кратко през август, когато за първи път бяха достигнати 1 млн. тона товари, преминали през кей за един месец, поясниха от пресцентъра на транспортното министерство.

Общо обработените товари за 9-те месеца на годината през пристанище Варна надхвърлят 6,6 млн. т, което е с 12% повече спрямо същия период на миналата година, с 35% повече спрямо деветмесечието на 2009 г. и с 10% повече спрямо периода януари-септември 2008 г.

Чистата печалба за деветмесечието възлиза на 3,5 млн. лв. Нарастване се отчита при всички структуроопределящи товари – зърно, контейнери, калцинирана сода, въглища, торове, цимент, фосфати, скрап и др.

Очакванията на ръководството на „Пристанище Варна” ЕАД са годината да приключи с обработката на над 8,5 млн. т товари и чиста печалба за дружеството в размер на 4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Kristian
преди 12 години
Tyk,vse o6te nqma komentari,poneje novinite sa dobri!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още