IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството увеличи щатните служители на агенцията по лекарствата

След като влязоха в сила промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, агенцията издава разрешителните за продажба на лекарствени продукти на дребно вместо Висшия съвет по фармация

14:28 | 13.10.11 г.
Правителството увеличи щатните служители на агенцията по лекарствата

Правителството увеличи щатните служители на  Изпълнителната агенция по лекарствата с още 15 души, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

На днешното заседание на кабинета бяха приети промени в устройствения правилник на агенцията, с които беше увеличен персоналът на ведомството.

В дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ ще бъдат назначени 14 души, с които би трябвало да се засили контролът над продажбата и разпространението на лекарства.

От около два месеца агенцията месеца издава разрешителните за продажба на лекарствени продукти на дребно вместо Висшия съвет по фармация, след като влязоха в сила измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че в България има 46 производители и вносители на лекарства, 790 дружества с 946 складове за търговия на едро с лекарства и медицински изделия, както и 5 000 аптеки и дрогерии.

През 2010 г. са извършени с 89% повече проверки на производителите, вносителите и търговците на лекарства спрямо 2009 г., но контролът трябва да се увеличи още, тъй като има регистрирани редица нарушения на нормативната база, допълват от МС.

Според кабинета е необходимо да се засили и контролът върху разпространението на рекламите на лекарствените продукти и лекарствената информация за преустановяване на неразрешени или заблуждаващи реклами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още