IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София отчита 6,6% ръст на пътниците за деветмесечието

От най-големия аеропорт в страната отчитат и повишение от 7% на обработените товарни и пощенски пратки

15:24 | 19.10.11 г.
Летище София отчита 6,6% ръст на пътниците за деветмесечието

За деветте месеца на годината на летище София са обслужени близо 2,7 милиона пътници, като спрямо същия период на 2010 г. ръстът е с 6,6 на сто, съобщиха от пресцентъра на летището.

Положителна е тенденцията на увеличение на пътуващите, които през август са били с 2,2% повече спрямо юли, а през септември - с 6,5 на сто повече от предходния месец.

Причината е, че основните превозвачи са увеличили седмичните си полети до София през летния сезон. Сред тях са традиционните лидери на българския пазар „България Ер“, Wizz Air, авиокомпаниите от Lufthansa Group и други превозвачи като NIKI, AeroSvit, Air France, Turkish Airlines.

В резултат на увеличените полети летището отчита ръст от 7 на сто на пътниците по международните редовни линии. С 9% повече са обслужените пътници и по вътрешните направления към Варна и Бургас, сочат данните.

Лек спад се наблюдава в броя на излитанията и кацанията при сезонните туристически чартърни полети и бизнес авиацията.

Ръст от 7 на сто е постигнат при обработените товарни и пощенски пратки. За деветте месеца на 2011 г. техният обем е нараснал с над 11 хил. тона, като превозените товари със специализирани карго полети за този период са с 11% повече спрямо миналата година.

За деветмесечието на 2011 г. лидер в класацията за най-голям брой превозени пътници от и до летище София е авиокомпания „България Ер“, следвана от Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines и EasyJet.

Водещите дестинации за този период са Лондон, Виена, Париж, Варна и Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още