IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Пловдив и Варна ще гласуват за кмет на балотаж*

Засега няма да има балотаж на местните избори в Шумен

21:35 | 23.10.11 г.
В Пловдив и Варна ще гласуват за кмет на балотаж*

В Пловдив настоящият кмет Славчо Атанасов печели 27,6% от гласовете, според предварителните данни. Кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев взима 35,6%, съобщи bTV.

Според Славчо Атанасов е рано да се коментират данните от екзит пола, тъй като и самите социолози са признали, че над 50% от гражданите са отказали да споделят за кого са гласували. 

"За нас е важно, че според проучванията на няколко социологически агенции ГЕРБ е първа политическа сила, което означава, че пловдивчани наистина гласуваха за промяна и за развитие на Пловдив", каза Тотев.

Балотаж ще има и във Варна. Там той ще е между Кирил Йорданов от ГЕРБ, който печели  33,1% от гласовете и Веселин Марешки, издигнат от Инициативен комитет, който взима 21,3%.

Засега няма да има балотаж на местните избори в Шумен. В града победител според  данните от екзит пола е кандидатът на БСП Красимир Костов с 51,3%. Следва го Димитър Александров от ГЕРБ с 37,8%.

В Русе с 47,3% води Пламен Стоилов от ГЕРБ. Искрен Веселинов от СК и ВМРО е събрал 17,9%, а за червеният Орлин Лазаров са гласували 13,7%.

В Смолян сегашният кмет Дора Янкова от БСП получава подкрепата на 37,8% от избирателите, а Бойко Младенов от ГЕРб я следва с 37,3%.

В Монтана досегашният кмет Златко Живков също получава повече от половината от гласовете и вероятно печели срещу кандидата на ГЕРБ Людмил Кръстев.

Сигурно е, че досегашният кмет на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ е избран още на първия тур с близо 70 на сто подкрепа.

Независимият кандидат Тодор Попов печели изборите за кмет в Пазарджик, след като за него са гласували 65% от избирателите в общината. Втори е кандидатът на ГЕРБ Тодор Георгиев, който е събрал 17 на сто.

Според данните от паралелното преброяване в Стара Загора кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров е събрал 49 на сто от гласовете, след него с по 16 на сто са кандидатът на БСП Бойчо Биволарски и независимият Дамян Георгиев.

Във Велико Търново се очертава втори тур между кандидата на ГЕРБ Даниел Панов (33 на сто) и кандидата на БСП Никола Илиев (22%).

Балотаж ще има и в Плевен, където кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков води пред настоящия кмет Найден Зеленогорски.

В Кърджали на втори тур отиват досегашният кмет Хасан Азис от ДПС и кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев, който изостава с доста голям процент, коментираха от МБМД.

Втори тур на местния вот се очертава и в Благоевград, където Атанас Камбитов от ГЕРБ води в резултата.

* обновена към 22:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още