IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ e с най-много общински съветници във Варна, Добрич и Плевен

В Ловеч и Троян групите от общинските съветници на ГЕРБ и БСП ще бъдат поравно

12:05 | 25.10.11 г.
ГЕРБ e с най-много общински съветници във Варна, Добрич и Плевен

Дванадесет политически партии ще имат свои представители във Варненския общински съвет, стана ясно след оповестяване на изборните резултати, съобщи Dnes.bg.

Във Варна най-много ще бъдат съветниците от групата на ГЕРБ – 16, следвани от БСП – 8 и коалицията „Варна утре” с четирима съветници. Шест партии и коалиции ще имат по трима общински съветници. Това са: ДПС, „Синята коалиция”, „Нашият град”, „Либерали, „Промяна за Варна” и „Либерален алианс”. „Атака” и „Свободен избор – Екогласност” ще имат по двама съветници, а „Обединен блок на труда” – един.

В ожесточена битка са кандидатите за кмет на Варна - Кирил Йорданов и Веселин Марешки, които отиват на балотаж. Повод за спора между тях са обвиненията на аптечния бос Марешки срещу кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов в изборната нощ. Кандидатът на ГЕРБ беше упрекнат в корупция и порочни практики в община Варна."За публичните обвинения, които изрекохте срещу мен, ще ви съдя“, каза в писмо до медиите Кирил Йорданов.

Шест политически формации ще си разпределят мандатите в новия 41-членен Общински съвет в Добрич според решение на Общинската избирателна комисия, съобщи БТА. Квотата за един мандат е 906 действителни гласове. ГЕРБ взема 25 места със спечеленото мнозинство от 54,20% от вота. БСП, която получи 16,36 на сто подкрепа, ще има 8 общински съветници. Трима ще са предсдтавителите на Атака, за която гласуваха 5,67% от избирателите. ДПС, с подкрепа от 4,81 на сто и коалиция "Граждани в повече", на която дадоха доверие 3,44% от избирателите, получават по два мандата. За ВМРО-БНД пуснаха бюлетина 2,69 на сто от гласоподавателите, което осигурява на партията един мандат в новия Общински съвет.

При обработени 100% от протоколите в изборите за местна власт в община Търговище на балотаж отиват кандидатът на БСП и досегашен кмет Красимир Мирев и кандидатът на ДПС - депутатът Тунчер Кърджалиев. За Мирев са гласували 9 863 души, или 35,41%, а Кърджалиев е получил доверието на 7 741 души, или 27,79%. Трети остана кандидатът на ГЕРБ Иван Неделчев с 25,19% от гласовете на избирателите.

В бъдещия общински съвет в Търговище най-голям брой места ще има ДПС - 25,42%. Следват БСП с 24,33%, ГЕРБ с 20,04% и МК "Обединени за Търговище" с 13,75%. Други три политически сили - ЕНП, Атака и ДСБ са събрали около 3 на сто от гласовете на избирателите в общината.

Според резултатите от обработените 100% протоколи от местните избори в Плевен ГЕРБ получава в новия общински съвет 14 места, БНД - 9, а БСП – 8. По две места получават "Атака", "РЗС", НДСВ, "Солидарност" и "Гергьовден". На балотажа за кмет на община Плевен ще се явят кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков, събрал на първия тур 17 795 гласа и досегашният кмет и кандидат на БНД Найден Зеленогорски, за когото са пуснати 17 032 бюлетини.

В Ловеч и Троян групите от общинските съветници на ГЕРБ и БСП ще бъдат поравно. В 33-членния общински съвет в Ловеч групите на ГЕРБ и БСП ще съдържат по 13 представители, по двама ще има от ОДС, СДС и ДПС и един от "Отечество".

В Троян БСП и ГЕРБ си разделят по 10 общински съветници, трима ще са от Коалиция "Избор за Троян", Атака ще има двама представители, а ВМРО - БНД, ДСБ и ДПС - по един.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още