IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасност от касиране на изборите в големите градове

До няколко месеца са възможни нови избори за местна власт в стотина общини, сочи прогноза на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори

18:28 | 31.10.11 г.
Опасност от касиране на изборите в големите градове

„Поне 2/3 от подадените жалби за изборни нарушения ще бъдат уважени и е възможно след два-три месеца в 80-120 общини да има нови избори“. Това е прогнозата минимум на главния юридически експерт на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ), съобщи Dnes.bg. Организацията беше одобрена от ЦИК за наблюдател на изборите.

На много места в страната представители на различни политически партии поискаха касиране на изборите. Славчо Атанасов и неговата партия ВМРО-НИЕ поискаха изборите в Пловдив да бъдат касирани, съобщи bTV.

В града под тепетата изборите бяха спечелени с 50,84% от Иван Тотев от ГЕРБ, а неговият конкурент досегашния кмет Славчо Атанасов остана втори с 49,16%.

В жалбата си до съда от щаба на ВМРО-НИЕ изтъкват, че изборите в града не са честно проведени, защото е имало фалшифициране и купуване на гласове. Ще се иска и ръчно преброяване на бюлетините.

Спор има и във Велико Търново. След множество обрати там спечели Даниел Панов от ГЕРБ. Той получи подкрепата на 51,81% от действителните бюлетини. За кандидата на БСП Николай Илчев са гласували 48,19%. От щаба на левицата обаче обявиха, че изборите са манипулирани.

По-рано днес от БСП съобщиха, че са внесли жалба с искане за касиране на първия тур на местните избори във Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още