IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шивашката промишленост забавя ръста си, но ускорява износа си към юни 2011 г.

При експорта се отчита нарастване с близо 23% на годишна база, показват данни на СФБ "Капиталов пазар"

11:23 | 02.11.11 г.
Шивашката промишленост забавя ръста си, но ускорява износа си към юни 2011 г.

Производството в шивашката промишленост в България забавя ръста си през второто тримесечие на годината, показват данни на Софийската фондова борса „Капиталов пазар“, съобщиха от стопанската камара.

В периода април-юни секторът е отбелязал растеж от 4,2% спрямо периода януари-април при отчетено повишение от 6,1% през първото тримесечие спрямо последното на 2010 г. За полугодието е регистрирано увеличение от малко над 5 на сто.

В сравнение с второто тримесечие на 2010 г. обаче българската шивашка промишленост отбелязва оживление, сочи анализът. В периода април-юни 2010 г. производството в сектора е отчело понижение от 2% спрямо първите три месеца на миналата година и с близо 13% на годишна база.

Почти без промяна е оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги през второто тримесечие. Данните показват повишение от 9,1% на годишна база при регистриран годишен ръст от 9,2% през първите три месеца на годината.

За сравнение, през второто тримесечие на 2010 г. оборотът от продажби в шивашката промишленост е отбелязвал намаление с 9,4% на годишна база.

Тенденцията на ръст при вноса на шивашки изделия на годишна база продължава през второто тримесечие на 2011 година, но със значително по-бавен темп, показва още статистиката. На годишна база нарастването е с 0,3% при отчетен годишен ръст през първото тримесечие от 12,4%. През първата половина на годината увеличението е с 6,3%.

Регистриран е обаче и по-бърз растеж на износа в шивашката промишленост. През второто тримесечие е отчетено годишно увеличение от 22,7% при 18,8% през първите три месеца на годината. Увеличението за полугодието е с 20,7%, сочат данните.

Делът на шивашките, текстилните и трикотажни изделия в стокообмена на страната е 6,6%, при иззноса този дял е 8,2%, а във вноса – 5,2%. В сравнение с първото полугодие на 2010 г. намалението в стокообмена е с 0,5 процентни пункта, при износа – с 1,4 пункта, а при вноса – с 0,1 пункта.

Отчетено е още намаляване на ръста на продажбите на производителите на облекла на вътрешния пазар. През второто тримесечие на годината продажбите се увеличават със само 2% на годишна база, докато през първото тримесечие беше отчетен растеж от почти 41%.

Основната част от продукцията на шивашката промишленост в България продължава да е от производство на ишлеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още