IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Ако има увеличение, то трябва да е за всички пенсии

Предложението за повишение само на минималните пенсии ощетява, тези които са били най-коректни към НОИ, твърдят от БСК

11:11 | 07.11.11 г.
Б. Данев: Ако има увеличение, то трябва да е за всички пенсии

Ако има увеличение на пенсиите, то трябва да е за всички пенсии, а не само за минималните, каза днес Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК), цитиран от БТА.

По думите му, ако се вдигнат най-ниските пенсии, се наказват тези, които са с най-голям принос към "солидарния стълб" - тези, които са били най-коректни към бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ).

От камарата смятат още, че не трябва да се вдига минималната работна заплата, без да се вдигат пенсиите. Позицията на БСК е, че когато се увеличава минималната работна заплата, се нанася много тежък удар на пазара на труда. Според Данев по този начин е много вероятно да се закрие по-голямата част от едва издържащия малък и среден бизнес.

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че ще бъдат увеличени само най-ниските пенсии до 200 лв. вероятно с 10 на сто от средата на следващата година. Социалният министър Тотю Младенов пък обяви, че повишение за всички пенсионери може да се очаква едва през 2013 г. или 2014 г.

Днес се очаква Националният съвет за тристранно сътрудничество да реши с колко да се вдигнат минималните пенсии догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още