IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба и за работниците без трудов договор

Досега санкция за това нарушение плащаха само работодателите

18:06 | 07.11.11 г. 14
Глоба и за работниците без трудов договор

Да има глоба и за работниците, които се трудят без трудов договор, а не само за работодателите, каквато е досегашната практика. За това се споразумяха социалните партньори днес на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи bTV.

В момента санкцията за работодателя е до 15 000 лева.

Глобата ще зависи от минималния осигурителен доход за длъжността. Ако той е 380 лева, глобата ще бъде между 150 и 250 лева, изчислени върху здравните и социални вноски на работника за период от 3 до 5 месеца, които той ще бъде принуден да внесе. 

Тристранката се споразумя и за това в Наказателния кодекс да се направят промени, които да криминализират умишленото невнасяне на осигуровки от работодателите.

"Получихме уверение от министър Дянков, че лично ще следи законопроекта в комисията по труда в парламента за криминализиране на умишленото неплащане на вноски от работодателя. При такова условие ние се съгласихме на работниците да бъдат налагани глоби", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

Идеята и работниците да бъдат санкционирани при липсата на трудов договор беше обявена през лятото по предложение на Главната инспекция по труда (ГИТ) с мотива, че и работникът също носи отговорност, защото става съучастник в разрастването на сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Да им е честито на губещите!:))) Ще се влеят в редиците на работниците. Утешително за тях е, че поне ще ги осигуряват на реално договорена заплата.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
След повече от 20 години грабеж, по успялата част от бизнеса най после осъзна нуждата от такава мярка! Само да не си приписват синдикатите някаква заслуга щото стават смешни! Това си е просто битка между бизнеса успял да заграби повече и бизнеса който счита, че още не му е достатъчно заграбеното. Първите искат да отстранят вторите и така ще компенсират "загубите" инкасирани от осигуряването на работниците и служителите си реална заплата. Така сделката е добра за всички, без неуспялите да заграбят достатъчно бизнесмени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Sakamano
преди 12 години
Защо направо не вземат да прокарат закон, който обявява всички граждани за престъпници (без политиците разбира се), ами само си играят на дребно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stanislavnba
преди 12 години
супер вкарвайте такива закони ама направете нещо и за разрастване на бизнеса в БГ. Щото данъци, данъци , беден народ и никакви субсидии и как да изкара бизнеса нещо. Да се вкарат малко чужди инвестиции и така ще има за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още