IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ден първи от стачката в БДЖ приключи, страните не се договориха*

Министерството на транспорта и синдикатите се разминаха в данните си относно броя на стачкуващите и спрените влакове

18:57 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ден първи от стачката в БДЖ приключи, страните не се договориха*

Първият ден от обявената обща стачка в железниците приключи. Както по-рано днес съобщиха от синдикатите, стачката продължава утре, за предварително определения период - от 8 до 16 часа. 

Според данните на  Министерството на транспорта от общо 263 влака 122 са били спрени заради стачните действия. Това е 46% от влаковете, които днес трябваше да пътуват по разписание, уточняват от ведомството. 

Служителите на голяма част от тези композиции не подкрепят стачката и са били принудени да спрат, тъй като не работят обслужващите курса по трасето, е мнението на ведомството. Стачкуващи работници от „БДЖ – Товарни превози“ почти няма, твърдят още от министерството.

Общият брой на стачкуващите служители в „Холдинг БДЖ” за деня е 600 души, което представлява едва 4,6% от общия брой на служителите в дружеството, съобщават още от Министерството на транспорта. В Национална компания „Железопътна инфраструктура” са стачкували 492 човека, като само 61 от тях са свързани с движението на влаковете. 

Синдикалният лидер Петър Бунев от своя страна съобщи за Investor.bg, че според обобщената информация на синдикатите от 264 влака, които е трябвало да се движат, са спрени 218 влака. По думите на Бунев, почти всички от спрените влакове са пътнически, тъй като повечето от товарните влакове пътуват през нощта.

„Стачката ще продължи до подписване на стачно споразумение“, заяви Бунев. Той допълни, че синдикатите очакват покана от ръководството на БДЖ за продължаване на преговорите.

От ръководството на БДЖ съобщиха, че са отворени за преговори, но от синдикатите не е проявена инициативата за продължаването им. От дружеството обаче са категорични, че няма да отстъпят от позицията си и ще извършат "жизненонеобходимите реформи", пише в съобщение на компанията.

* Актуализирано към 18.50 ч. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още