IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват дали Енерго-Про отговаря на лиценза за електроразпределение

Преди дни чешкото дружество Енерго-Про купи собствеността на Е.ОN в България, но още няма лиценз

13:26 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват дали Енерго-Про отговаря на лиценза за електроразпределение

Все още не е постъпило заявление от новия собственик за промяна на лиценза на Е.ОН България, а промяна се налага, дори само за да бъде сменено името на дружеството.

Така председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев коментира извършената преди дни сделка за продажбата на собствеността на E.ON в България на чешкото дружество Енерго-Про. 

"Ще проверим дали новото дружество отговаря на изискванията на лиценза за електроразпределение и ако е така, ще го подновим, а ако не - ще откажем", заяви Семерджиев, цитиран от bTV.

За момента дружеството Е.ОN изпълнява критериите, заложени от ДКЕВР за качество на електроснабдяването, но е изостанало с инвестициите в мрежата, смята председателят на регулатора.

Новата компания може да иска да внесе свое ноу-хау, може да реши да инвестира по-ускорено, така че да компенсира забавянето в инвестиционния процес, да подобри условията по неотчетената енергия или загубите, обясни Семерджиев.

Той посочва, че за миналата година дружеството Е.ОН България чувствително е намалило печалбата си, но „това е нормално в условия на криза“. Според Семерджиев продажбата на електроенергийното дружество, снабдяващо с ток Североизточна България, е политика на компанията майка Е.ОН, която продава свои активи и в други държави.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е била информирана за сделката за продажбата на акциите на Е.ОН България на чешкото дружество Енерго-Про.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още