IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наетите без трудов договор ще плащат солидарно глоби с работодателите

Размерът на глобата ще се равнява на трикратния размер на осигурителните и здравни плащания на нарушителите

13:51 | 15.12.11 г.
Наетите без трудов договор ще плащат солидарно глоби с работодателите

Освен работодателите и служителите ще плащат глоби за извършване на дейност без трудов договор, гласят приетите на второ четене промени в Кодекса на труда. След двучасови дебати депутатите приеха спорните текстове с 87 гласа „за“, 19 „против“ и двама „въздържали се“, предаде БТА.

Глобата за работника ще се равнява на трикратния размер на личните му социални и здравни осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за съответната професия или дейност.

Постъпленията от санкциите ще се превеждат във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

В момента санкцията за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 хил. лв.

Министърът на труда Тотю Младенов разясни, че промяната е част от мерките срещу сивия сектор и припомни, че зад предложението застават както от инспекцията по труда, така и синдикатите.

Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника и по този начин не го наказваме, а го стимулираме, категоричен е Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още