IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Реформата ще стабилизира пенсионната система в България*

Правителството няма да реформира здравеопазването до края на мандата, съобщи още финансовият министър

12:59 | 17.12.11 г. 6
<p>
	Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА</p>

Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Реформата е начинът да се стабилизира пенсионната система в България. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в предаването „Годината“ на Дарик радио.

„Планът, който се прие и всъщност мина на в парламента, е идентичен с плана, който се предложи през март 2010 година. Тогава обаче се огънахме пред синдикатите“, коментира Дянков, цитиран от Dariknews.bg.

Финансовият министър припомни, че и тогава синдикатите са напуснали тристранния съвет и „някои министри са се огънали“ пред тях.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев допълни, че кризата е период, когато се взимат тежки и некомфортни решения и реформирането на пенсионната система е едно такова решение.

По думите му „ако реформата не бъде реализирана, то след 2016 г. системата ще фалира, затова са необходими устойчиви и дългосрочни модели".

Плевнелиев обаче посочи, че липсата на дебат за пенсионната реформа е породил недоволството от нея.

Симеон Дянков беше категоричен, че страната ни ще постави условие на Европейския съюз за подписване на пакта за финансова стабилност.

Условието на страната ни е финансово стабилните държави да получат намаление на процента на национално съфинансиране по европейските средства от 20 на 10 на сто. То вече е поставено чрез писмо до Жозе Мануел Барозу и ще бъде обсъдено с канцлера на Германия Ангела Меркел през януари.

Симеон Дянков допълни, че големите реформи в здравеопазването няма да бъдат направени до края на мандата на правителството. В тази връзка премиерът Бойко Борисов допълни, че здравният министър Стефан Константинов е бил оставен "съвсем сам" и че догодина може да разчита на повече помощ.

Борисов допълни, че към здравната реформа ще се подходи по-амбициозно и ще се свърши много работа през 2012 г.

* Актуализирано към 14.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Реформата предполага структурни промени в облагането. Ако някой досега се е скатавал - да го включиш и него. Трябва да се подобри събираемостта, защото не можеш да стрижеш един и същи овце, а другите да не закачаш. Ножицата е опряла на месо и няма накъде повече. Да вдигнеш данъка на калпак е бягство от реформа. Количествен метод, зад който прозира паниката на управляващите, че идва края на осигурителната пирамида и тя ще се срути точно по тяхвото управление! И затова се опитват да отложат срутването за някой друг мандат, когато вече някой друг ще носи отговорността. Бойко Борисов да си спомни уроците на учителя си. По негово време беше популярно разделението интензивно/екстензивно. За това говорим. Интензивност, а не симулиране на реформи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Абе едва ли ще го осъзнаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
global_dj
преди 12 години
Отстрани погледнато е много лесно да се критикува. Но реално погледнато, в такава криза, по-смела пенсионна реформа (това все пак си е реформа, макар и да не е голяма) няма как да се случи, условията не позволяват повече, и много добре го осъзнавате, така че критиките си ги запазете, като дойдат други на власт, ще видите, че никой няма да посмее дори да посегне на каквито и да е слоеве като пенсионери, военни... и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Никаква реформа не е това. Най-обикновено увеличаване на данъка "задължителна осигуровка". Реформата предполага качествени промени, а не само количествени. В конкретния случай с чисто фискални мотиви се удължава агонията на пенсионната система, поради нерешителността на ГЕРБ да проведат истинска реформа, която ще засегне традиционните привилегировани - полицаи, военни, магистрати и всякаква друга чиновническа ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Тази реформа не е реформа, защото когато се реформира система, то това се прави в нейната цялост. Кога ще реформираме изпадналите в безпрецедентна криза и напълно дискредитирани частни пенсионни фондове? УПФ като се провали кой ще плаща сметката? НОИ ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
Божеееее, ама тоя наистина си вярва че прави пенсионна реформа, и мутрагена му вярва....но никой друг....или е ужасно късоглед та не вижда кой и как опразва НОЙ, или просто изпълнява поръчка...а може да си е просто некадърник...има ли значение???....пак ни управляват ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още