IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху пенсионната реформа*

Без реформа дефицитът в държавното обществено осигуряване ще продължи да се увеличава, посочи социалният министър Тотю Младенов при дебатите по върнатия законопроект

12:12 | 16.12.11 г. 2
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Парламентът отхвърли ветото на президента върху закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. За законопроекта гласуваха 122 депутати, против бяха 62 души, а деветима се въздържаха, предаде БТА.

Представяйки мотивите в подкрепа на реформата, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи опасността от увеличаване на дефицита в общественото осигуряване, ако не беше удължена възрастта за пенсиониране.

По думите на Младенов увеличаването с по 4 месеца на възрастта и стажа за пенсиониране от следващата година е най-безболезненият вариант за реформиране на системата, особено в условията на сегашната демографска картина на страната.

Тотю Младенов посочи, че България е сред 10-те държави с най-застаряващото население в света и през 2011 г. 25 на сто от българите са над 60 години. Населението в страната продължава да намалява, включително и хората в работоспособна възраст, което води до свиване на постъпленията от осигурителни вноски, допълни той.

„В такава ситуация ще е безотговорно да не вземем предвид тези мерки. Вие ще сте първите, които ще ни потърсите отговорност защо не сме го направили, за да гарантираме пенсиите на българските граждани“, обърна се Тотю Младенов към депутатите от опозицията, които подкрепиха мотивите на президента да върне закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Този законопроект взриви социалния мир в държавата, защото ограничавате правото на пенсия на българските граждани. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре за ГЕРБ", коментира председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев, пише Dnes.bg.

"Знаете, че народът не желае тези промени. Запазете поне достойнството на хората и самочувствието на българите", поиска още той.

От "Атака" също бяха категорични, че не приемат вдигането на пенсионната възраст. "Не си въобразяваме, че управляващите от ГЕРБ не са се подготвили да преодолеят ветото с помощта на наемници, които са щедро напазарувани", обясни от трибуната на парламента зам.-председателят на парламентарната група на „Атака“ Павел Шопов.

Той коментира, че промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. "Те сега го отнасят", допълни още Шопов.

След дебатите БСП и ДПС обявиха, че ще сезират Конституционния съд във връзка с реформата в пенсионната система. Под искането да бъде обявявен за противоконституционен законът за бюджета на държавното обществено осигуряване са се подписали 52-ма депутати, съобщи пред журналисти в Народното събрание народният представител Любен Корнезов.

* Актуализирано към 15.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
А какво е?Какво друго предлагаш, ти специално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Спящият бик
преди 12 години
Вдигането на пенсионната възраст на калпак не е реформа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още