IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Пенсионната реформа трябва да действа поне до 2020 г.

Управителят на НОИ прогнозира, че до 2020 г. дефицитът в института трябва да се свие до 0,1% от БВП

16:22 | 09.12.11 г. 8
<p>
	Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт &nbsp;Снимка: БТА</p>

Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт  Снимка: БТА

Новите правила за пенсиониране трябва да действат поне до 2020 година, иначе ще се обезсмислят, смята управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Прогнозата на Петков е, че ако всичко върви по план, между 2018 и 2020 година, дефицитът в НОИ трябва да се свие до 0,1% от БВП. След това обаче отново ще започне да нараства. Това каза той пред БНТ.

Бисер Петков разкри някои некоментирани досега недостатъци в приетата пенсионна реформа, като посочи, че след 2035 г. НОИ отново ще натрупа голям дефицит. 

„На практика тенденцията се обръща в края на прогнозирания период - след 2035 година. Основната причина е, че в този период идва времето за пенсиониране на поколението, родено през седемдесетте години на миналия век, което е по-многобройно, и това ще натовари с допълнителни разходи финансовата система“, обясни управителят на НОИ.

Петков обаче посочи с какви пари ще се финансират дефицитите след десетилетия, като припомни за Сребърния фонд.

„В този период имаме фонд за гарантиране на финансовата устойчивост на пенсионната система - т. нар. Сребърен фонд, в който ще се трупат средства за покриване на тези дефицити, които са резултат от демографски тенденции“, поясни Петков.

Управителят на НОИ каза още, че Националният осигурителен институт ще приключи годината с дефицит от около на 1,7 млрд. лв. Той припомни, че планираният дефицит за 2011 г., който е покрит със субсидия от централния бюджет, е бил 1,390 млрд. лв.

До края на годината се очаква непланиран дефицит от порядъка на 270 млн. лв, който се формира главно от неизпълнение на плана за приходите от осигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Вноските в НОИ са данък, не са нито осигуровки, нито застраховки. Защото нищо не ни осигуряват и от нищо не ни застраховат. Те осигуряват продължаване на привилегиите на полицаи, военни, магистрати и цялата останала чиновническа ***, която, поради недосегаемостта си, се е превърнала в каста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 12 години
И що си мислиш, че някаква форма на спестяване, инвестиция, застраховка трябва да е единствено в БГ, не съм казал такова нещо, светът вече е глобален.==========================================================================Защо не обясниш къде мислиш да инвестираш - Испания, Франция, Англия, и т.н.Абе не разбрахте ли, че каквото и да мисли мишката, котката го разваля? Ще ви оберат паричките, както и да сте ги вложили. Изяжте и изпийте всичко - това ви го казва човек, цял живот натрупвал. Сега само харча. Само похарченото няма да е загубено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
исках да кажа че тук в БГ това което е проработило в Европа и целия останал цивилизован свят, като личните здравни и пенсионни партиди, просто тук пак ще бъде деформирано, изопачено, опорочено, както цялата ни псевдо-демокрация, достатъчно е само една нова хиперинфлация да заличи партидите и толкова по въпроса , нали така стана и през 96-97г, а да не говорим че другарите ще са си подготвили партидите както за военни, полицаи, съдебни и тем подобни ***...и кой мислиш ще плати за всичко това ???...нали сергейчо така компрометира и сегашната пенсионна система като вдигна пенсийте на тръгване , докара системата до срив опразвайки НОЙ умишлено и съвсем целенасочено...а сега Първанов ще налага вето....какво е това ?//... не е ли деформирана демокрация ?..вярваш ли че някога нещо би могло да проработи и в БГ???/...аз НЕ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 12 години
И то пак ти казвам, такива партиди само и единствено ПО ЖЕЛАНИЕ!!! Който мисли, че може да се погрижи по-добре за парите си, съответно за бъдещето си и това на децата си , да си слага парите където иска, колкото иска и както иска, а който иска ДОБРОВОЛНО да делегира някакви права на фондове/застрахователи или бай *** да си ги дава там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 12 години
Ами точно това казвам де - всеки да помисли сам за себе си и за децата си евентуално, а не да чака на държавата или на "общото". И що си мислиш, че някаква форма на спестяване, инвестиция, застраховка трябва да е единствено в БГ, не съм казал такова нещо, светът вече е глобален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
до като има псевдо-социални грижи искам да съм *** с права а не българин със задължения. Социалното разпределение винаги разпределя мноооооого справедливо мизерията на всички, но не по равно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
а защо си мислиш че тия лични и онаследяеми партиди няма как да бъдат обезмислени след време когато някой будала ги понапълни?-в БГ приятелю всичко е възможно, цялата ни досегашна история го показва. Според мен всеки, който има поне малко мозък в главата си трябва добре да се позамисли за самия себе си САМ а не да чака някой друг да мисли за него, било то пенсионен фонд, здравен фонд или каквато и да било друга пирамида пораждаща единствено паразито-бюрокрация и всякаква далавера! Който има мозък нека сам си напълни собствената банкова сметка и да си я кръща за пенсия или за здраве или почивка или за каквото му хрумне. На вълка за това му е дебел врата, защото сам си яде агнето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 12 години
Смърт за НОИ. Смърт за ЗДПО. Кой, колкото иска, където иска, както иска и когато иска да се "осигурява"/застрахова за пенсия, здраве, безработица. ЛИЧНИ и ОНАСЛЕДЯЕМИ ПАРТИДИ и лични електронни карти е динственото решение. За гнусните вечно безработни твари по половин хляб на ден в кухня за бедни след достигане на 67 години (ако не са пукнали от мързел до тогава).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още