IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спа хотели в Девин правят екологична харта с общината

Местната общност ще прилага 100 мерки за съхраняване на природата в региона

13:52 | 05.01.12 г. 1
Спа хотели в Девин правят екологична харта с общината

Четири спа хотела в Девин ще подпишат с общината и местното ловно-рибарско дружество  екологична харта "Устойчиви Spa& Wellness дестинации“, чиято цел е да въвежда ефективни мерки за опазване на природата, съобщиха представители на хотелиерите.

Създателите на хартата са разработили проекти си съвместно с експерти на неправителствената организация „Инициатива за зелен бизнес“. Инициативата е създадена от фондация ТАЙМ и българо-холандската компания „Таофес“ за подкрепа на малкия и среден бизнес за прилагане на екологични практики.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма Еко-Иновации на Европейската Комисия и Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Самият проект включва дейности, които хотелите ще прилагат за по-икономично потребление на електроенергия, за пестене на вода или вторична преработка на отпадъците.

Подготвени са и инструкции за обучение на персонала, отпечатани са и съвети за екологично поведение от страна на гостите.

В хартата участват хотелите „Исмена“, „Персенк“, „Орфей“ и „Евридика“. С подписването на хартата, насрочено за 13 януари, бизнесът и местната общност имат за цел да прилагат системи за управление по околната среда, което да поддържа имиджа на региона като уникална туристическа еко-дестинация, се посочва в съобщението.

Следващата стъпка е да се работи за сертификата EMAS, даван на организации, прилагащи успешна система за опазване по околна среда. Тя е доброволен инструмент на ЕС, като организациите с такава регистрация отговарят на всички закони, спазват екологичните и морални норми и водят активна екологична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Бях в "Орфей" през лятото и мога да потвърдя, че вече бяха започнали икономиите. Външният басейн, вместо с минерална, се пълнеше с чешмяна вода. Тя пък се задържаше по-дълго без смяна, защото разчиташе на слънчевата топлина, за да се постопли. В резултат - хладна и нечиста вода, наблъскана с хлор, вместо топла и кристална, каквато всички очаквахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още