IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пучашите са намалели с още 2% след последното поскъпване на цигарите

През 2011 г. активните пушачи в страната са се стопили до 39 на сто, сочи проучване на социологическата агенция „Галъп“

13:58 | 13.01.12 г.
Пучашите са намалели с още 2% след последното поскъпване на цигарите

С 2% са намалели пушачите в рамките на една година, след последното поскъпване на цигарите заради акциза. Това показва национално представително проучване сред 997 граждани, направено от социологическата агенция „Галъп“ по поръчка на здравното министерство.

Изследването показва, че 41% от българите са били активни пушачи през 2010 г. срещу 39% през 2011 г.

Основната причина за отказа от цигари е тяхното поскъпване. Поради тази причина от вредния навик са се отказали 58% от пушачите, сочи изследването. 

Като друга причина за ограничаването на пушачите в страната се посочва намерението на кабинета да въведе пълна забрана на тютюнопушене на обществени места от 1 юни тази година. Общо 53% от анкетираните смятат, че това ще доведе до ново намаляване броя на пушачите.

Най-висок е броят на пушачите сред мъжете (46%) и сред хората между 26 и 40 години (55%), показват данните. Средно всеки пушач употребява по 15 цигари на ден, като при 37% броят стига и до 20.

Проучването на „Галъп“ е установило още, че 10 на сто от българите, които прибягват до вредния навик, възнамеряват да се откажат през следващите 2-3 месеца. Анкетата заключава и че въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места се подкрепя от 60% от всички българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още