IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН България планира изграждане на още една електрическа подстанция

Новото съоръжение също ще е в района на Пловдив и цели подобряване на качеството на електроснабдяването, особено за промишлените потребители

08:48 | 16.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВН България планира изграждане на още една електрическа подстанция

ЕВН България планира изграждане на още една стационарна електрическа подстанция в района на Пловдив, с цел да се подобри качеството на електроснабдяването в района, особено що се отнася до промишлените потребители.

Това стана ясно от думите на представители на ръководството на компанията по време на посещението на журналисти в единствената засега стационарна подстанция („Царацово”) на дружеството, снабдяващо с електроенергия Пловдив и Югоизточна България. 

Новата подстанция засега е само на етап първоначалто планиране. Предстои да бъде извършено цялостно проектиране, включително точното разположение на съоръжението и да бъдат получени от държавните институции съответните строителни разрешителни, казаха за Investor.bg от ЕВН България.

Целият подготвителен процес по всяка вероятност ще отнеме около година. Мощността на новата подстанция вероятно ще е по-голяма от мощността на настоящата, която е 32,5 мегаволтампера.

Предвижда се строителството да бъде извършено от фирма, която ще бъде избрана чрез конкурс по процедурата за обществена поръчка. За какъв срок ще бъде изградена новата подстанция засега не може да се каже, но той е съпоставим с този на подстанция "Царацово", който е бил една година.

Относно влязлата в експлоатация в средата на ноември 2011 г. подстанция "Царацово" на стойност 5,4 млн. лева, от ЕВН коментираха, че до момента тя работи безупречно. При това управлението й е дистанционно, т.е. не е необходимо на място да работи диспечер, въпреки че там има оборудвано работно място.

В момента около 60% от топлофицирането на Пловдив се осъществява от новата когенерация на "ЕВН България-Топлофикация", коментираха от дружеството. Когенерационната централа, която беше обявена за "най-модерната на Балканите", влезе в експлоатация в средата на ноември миналата година, като инвестицията е на стойност близо 100 млн. лева.

Сега работят и двете турбини на централата, като газовата турбина е с мощност 30 мегавата, а парната – 20 мегавата. Когенерацията произвежда приблизително еднакво количество топлинна и електрическа енергия. За Investor.bg от ЕВН обясниха, че коефициентът на полезно действие (КПД) на когенерацията е 86%, като при определен режим на работа може да достигне 90%. Докато КПД на старата "Топлофикация" на Пловдив е 75%.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още