IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН откри когенерация за 100 млн. лв. в Пловдив

Инсталацията ще разполага с електрическа мощност 49,9 MW и топлинна мощност около 54 MW

14:33 | 02.09.11 г. 2
<p>
	Бойко Борисов и Ервин Прьол при откриването на когенерацията. Снимка: Investor.bg</p>

Бойко Борисов и Ервин Прьол при откриването на когенерацията. Снимка: Investor.bg

ЕВН България Топлофикация ЕАД ще увеличи производството си на ток почти три пъти. Това стана ясно при представянето на когенерация с електрическа мощност 49,9 мегавата (MW) и топлинен товар около 54 MW, която от днес е въведена в експлоатация.

Инвестицията е на стойност 100 милиона лева. Според специалистите съоръжението, което е по проект на Siemens, е едно от най-модерните в Европа към момента. Газовите турбини са от ново поколение и високоефективни, посочват от дружеството.

Очаква се новото съоръжение да повиши коефициента на полезно действие (КПД) от досега достигнатите 70% на 90 на сто. Предвижда се когенерацията да произвежда годишно повече от 290 хил MW  електроенергия.

Освен това около 261 хил. мегаватчаса (MWh) от общото производство на топлоенергия за бита (повече от 80 на сто) за идващия отоплителен сезон ще бъдат осигурени от нововъведеното оборудване.

Когенерацията бе символично „запалена” от премиера Бойко Борисов, от министър-председателя на федерална провинция Долна Австрия Ервин Прьол, председателя на УС на EVN  д-р Петер Лайр и председателя на УС на EVN Bulgaria  Йорг Золфелнер.

Ервин Прьол подчерта, че от това съоръжение, ориентирано към бъдещето, полза имат всички - и в Долна Австрия, и в България, защото и двете страни запазват работни места.

„Истински съм доволен, че се наливат пари в такова съоръжение, това е инвестиция в екологията и в  бъдещето, заяви Бойко Борисов. 

Той подчерта, че отношенията ни с Австрия са прекрасни, че много австрийски компании в момента работят по големи български инфраструктурни проекти – „Алпина” по рехабилитацията на разбития път Юндола- Разлог- Банско за 32 млн. лева, чието сегашно състояние  принуждава шофьорите да заобикалят през София за Банско, а „Щрабак” работи на Петолъччката по отсечката Ямбол-Елхово-Сливен.

„С тези компании усвояваме десетки пъти по-добре средствата от еврофондовете“, коментира още премиерът.

И този път Бокко Борисов не пропусна да направи любимите си сравнения за „преди” и „сега”.

„Ще се върна към „славно” ни минало: Тук за 50 милиона евро са създадени 100 MW мощности. А „Цанков камък” на Станишев и Доган – за 500 милиона евро – 50 MW. Направете си сами изводите”, обърна се към  журналистите Бойко Борисов.

Премиерът призова кметовете на България да дойдат да видят когенерацията, а после да си решат проблемите с топлофикациите в своите градове.

Борисов и Прьол дадоха имена на двата генератора. Прьол нарече паровата турбина „Сиси” – на името на любимата на австрийците императрица Елизабет, наричана на галено Сиси. А Борисов, който се колебаел между „Искра” и „Марица” все пак накрая избрал името на реката, която минава през Пловдив за електрическата турбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Секването на природният газ няма да е толкова скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Чудя се когато секне природния газ, а то ще бъде съвсем скоро какъв ще въде смисъла на инвестицията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още