IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Очаква се депутатите да разгледат две различни предложения за поправки в закона „против“ пушенето на открито

07:47 | 25.01.12 г. 15
Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Ето защо д-р Маша Гаврилова от сдружение "Да върнем пълната забрана за пушене" предлага контролни права да имат и трудовите инспекции към Министерството на труда и социалната политика, както и полицейските органи на принципа, на който и сега осъществяват контрол върху продажбата на тютюневи изделия на малолетни.

В допълнение към това представители на обществеността също биха могли да имат контролни функции, смята Гаврилова. Те ще бъдат предварително обучени и упълномощени от министъра на здравеопазването за тази дейност.

Практиката в Европа

Предложението за забрана за пушене на открито е съвсем ново за България. В някои европейски страни обаче вече са в сила подобни забрани. Според сайта на Европейската комисия има забрана за тютюнопушене на детски площадки в Чехия, Унгария, Полша, Латвия, Швеция и Испания.

Забрана за пушене в парковете съществува в Литва и Латвия. Във Финландия пък са забранили цигарения дим там, където има публика при открити събития. Чехия и Латвия са забранили пушенето на стадионите, а Унгария и Полша – на спирките на обществения транспорт.

Д-р Маша Гаврилова съобщи, че в Лондон предстои да се въведе забрана за пушене на открито по време на предстоящите Олимпийски игри с мотива, че откритите пространства за игрите са с предварително запазени места и е редно да има толерантност между пушачи и непушачи.

Все още измененията в Закона за здравето, с които се предвижда тотална забрана за пушене на закрити места, не са разглеждани от парламентарната комисия по здравеопазване. Ако измененията в частта за закритите пространства обаче бъдат одобрени от депутатите, забраната би трябвало да влезе в сила от началото на юни тази година.

Твърде възможно е да бъде одобрено и предложението, което допуска тютюнопушене в някои закрити пространства на територията на летищата съгласно внесените поправки.

Проверка на Investor.bg показа, че към днешна дата продължават да работят заведения, които не спазват и сега действащите забрани за пушене на закрито, според които трябва да има отделни салони за пушачи и непушачи, което засилва песимизма по отношение на бъдещ контрол върху пушенето на открито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 6
madcow
преди 12 години
Тоест на stone kold му се налага да търпи разговорите ти на висок глас, пищенето на децата ти и изобщо персоната ти, а ти не можеш да се преместиш на друг чадър ... Това е като мнението в статията - "редно да има толерантност между пушачи и непушачи." Е.ал съм и тая толерантност - единия прави каквото си иска, а другия му се налагат забрани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
stanislavr
преди 12 години
За спирките имаше един лаф,че не трябва цигарения дим да убива мириса на изгорели газове. Да спрем и транспорта, и там бая народ си отива. Ако спрат и пиенето - трябва да се строят нови психиатрии. Народа се разболява от немотия и несигурност, цигарите не са толкова страшни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
На мен ми пречи да пушиш където и да е стига да съм на близо.Ако искаш пуши, но сам. Ако искаш и с хероин се боцкай - твоя работа. Но не трябва да пречиш на другите.За плажа - фасовете са на всякъде и само заради замърсяването трябва да забранят пушенето.И да най-добре да затворят фабриките и да ликвидират безумието тютюн, защото жертвите годишно са повече от жертвите в автомобилни катастрофи.Обаче хората като теб - пушачите са си зависими и нямаш възможност да разберат това. Пушенето е болест както наркоманията нищо, че е законно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
kravata_mu
преди 12 години
на мен например като седна на съседния чадър и миризливия ти пушек ми се вре в носа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
stone kold
преди 12 години
поредното малоумие...а могат да продават цигари по будките на спорките?защо не забранят цигарите?да затворят фабриките ?и защо не мога да пуша на плажа?на кой преча?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още