IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри оскъпяването на Дунав мост 2 с 50 млн. лв.

Без допълнителното финансиране има опасност мостът да не бъде построен в срок и да изгубим парите по ИСПА, или една трета от общата стойност на проекта

13:46 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Строежът на Дунав мост 2 Снимка: БТА</p>

Строежът на Дунав мост 2 Снимка: БТА

Депутатите гласуваха с пълно единодушие оскъпяването на общата стойност на българския дял от финансирането на Дунав мост 2 с 50 милиона лева.

Предложението беше направено от министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски.

Според първоначалния план сумата за строежа на Дунав мост 2 (Видин-Калафат) е 173 милиона евро.

Премиерът Бойко Борисов аргументира предложението от парламентарната трибуна, като заяви, че основната причина за оскъпяването е необходимостта от използване на стоманобетонни вместо стоманени колони, поради геофизичните условия на района, а посочените колони са по-скъпи.

Премиерът посочи, че ако не се осигури допълнителното финансиране, по всяка вероятност, мостът няма да бъде изграден до края на тази година и така ще изгубим и финансирането по ИСПА, което е близо една трета от общата стойност на проекта.

По план строителството но моста, извършвано от испанска фирма, трябва да приключи до края на 2012 г. 

Допълнителното финансиране от 50 милиона лева ще се осигури основно чрез заем от Европейската инвстиционна банка (ЕИБ) в размер на 42 милиона лева, който се разрешава от подписания вече финансов меморандум с ЕИБ относно кредитирането на строителството.

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев също защити отпускането на допълнителното финансиране с цел довършване и изграждане в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още