IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подменят старите автобуси в София в следващите четири години

Столичната община ще изпълнява мерки по 4-годишна програма за промени в градския транспорт и паркирането

16:55 | 31.01.12 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Автобусите на възраст 20-27 г. в София ще бъдат подменени през следващите четири години, съобщи пред журналисти заместник-кметът на столицата Любомир Христов, цитиран от БТА.

Това предвиждат мерките от четиригодишна програма на Столичната община за промени във видовете карти за пътуване, зоните за паркиране и обновяване на градския транспорт.

В програмата е заложено да бъдат преработени част от маршрутите на сега съществуващите автобусни линии, както и да се пуснат нови 12 квартални линии, така че да се подобри достъпа до метрото и до ключови спирки на градския транспорт, уточни Христов.

По вътрешнокварталните автобусни линии ще се движат превозни средства с максимален капацитет 50 души, които ще се обслужват от общинското дружество "Столичен автотранспорт".

Столичната община ще кандидатства за финансиране по оперативната програма „Регионално развитие“ през следващия програмен период за изграждане на нова тролейбусна мрежа, съобщи още Любомир Христов.
Проектирани са 10 нови трасета, като общината ще се включи със средства от бюджета.

Христов припомни, че през 2014 г. започва строителството на третата линия на метрото от "Овча купел 2" до бул. "Вл. Вазов".

През следващата година предстои внедряването на електронната система за таксуване и в автобусния транспорт, с което ще приключи поставянето на системата в целия градски транспорт.

Предвижда се въвеждането на електронна карта за пътуване и в автобусите до средата на годината. В момента електронна карта може да се издаде само на пътуващите в тролейбусите, трамваите и метрото в София.

Изключение ще е само дневната карта за всички линии на столичния градски транспорт.

В следващите читири години Столичната община ще работи и по изграждането на места за паркиране между дърветата по няколко столични булеварда, където в момента заради паркирани автомобили е заето цяло платно от пътя. Един от тези булеварди е "Евлоги и Христо Георгиеви", каза Христов и допълни, че такива паркоместа ще се правят само там, където е възможно.

Столичните власти предвиждат още сегашната "Синя зона" да се раздели на две части - синя и зелена зони. Разликата ще е времето за разрешено паркиране - при първата до два часа, а при втората - до четири, както и времето на действие - от 8.00 до 20.00 ч. в "синята", а от 8.30 до 18.30 ч. - в "зелената".

С пускането на паркингите по метростанциите ще се въведе и системата "паркирай и пътувай" с облекчена цена за ползващите метрото като алтернативен превоз за придвижването им в града, предвижда още програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още