IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските мениджъри се целят в топ позиции в други държави

Налице е насищане на пазара с управленски персонал, сочи проучване на компания за подбор на висши служители

13:34 | 14.02.12 г.
Българските мениджъри се целят в топ позиции в други държави

Близо половината от топ мениджърите у нас искат да продължат кариерата си в големи международни компании, а голяма част от тях са силно мотивирани да заемат мениджърска позиция в друга държава.

Това показва проучване на консултантската компания "Стантън Чейс България", направено сред 140 управляващи на ниво президент, управител, изпълнителен директор или мениджър на дъщерни фирми на чуждестранни компании в България.

В изследването се посочва, че за осъществяване на кариерните си цели мениджърите разчитат преди всичко на личните си и професионални контакти. Същевременно нараства интересът и към партньорство с компании за директен подбор на ръководен персонал, сочи анализът.

Голяма част от заемащите висока управленска позиция виждат възможности за  кариерно развитие основно в секторите, където работят. Нежеланието за смяна на бизнес сферата е свързано с евентуалната промяна на местоживеенето или с невъзможността за подобна реализация поради насищането на пазара с управленски персонал.

Проучването акцентира и върху други тенденции на пазара на труда, свързани със засилващата се конкуренция за атрактивни работни места, все по-високите и конкретни изисквания на работодателите към висшия мениджмънт и необходимостта от комплексни роли в управлението на бизнес процесите.

Близо половината от участниците в проучването са на мнение, че управителните съвети и акционерите очакват от тях ефективност както при управление на промяната, така и при по-бързо достигане на целите за растеж.

В ситуацията на забавен икономическия растеж мениджърите продължават да преструктурират екипите си, като се фокусират върху идентифицирането и задържането на таланти, показва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още